Zwitserland sluit net rond HSBC

©AFP

Parket doet huiszoeking in HSBC-filiaal in Genève wegens vermoedens van witwassen.

Het parket van Genève is binnen­gevallen in het Zwitserse filiaal van de Britse HSBC bank. Het onderzoek spitst zich toe op witwassen met bezwarende omstandigheden. De huiszoeking gebeurde tien dagen na de publicatie van SwissLeaks, een onderzoek van een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. De Tijd deed mee aan het onderzoek en publiceerde uitvoerig over de fiscale fraude die voor Bel­gische klanten werd georganiseerd.

De inval bij HSBC lijkt een rechtstreeks gevolg van de publicatie van SwissLeaks. Tot nu toe had het Zwitserse gerecht de bank nog niet in het vizier. Enkel de man die de gegevens lekte, de gewezen HSBC-informaticus Hervé Falciani, werd vervolgd voor het schenden van het bank­geheim. Falciani ontvreemde een lijst met meer dan 106.000 klanten uit 203 landen, van wie 3.002 Belgen. De hele groep zou tussen november 2006 en maart 2007 119 miljard dollar aan de fiscus onttrokken hebben.

HSBC zegde al in 2008 zijn medewerking toe aan de Zwitserse overheid om de situatie recht te trekken. Maar de politieke druk op het Zwitserse gerecht nam toe na de publicatie van SwissLeaks. ‘Een strafonderzoek is het minste wat moet gebeuren’, verklaarde Micheline Calmy-Rey, de voormalige presidente van Zwitserland.

Het Zwitserse onderzoek lijkt het sluitstuk van een reeks wereldwijde onderzoeken. Het Belgische gerecht onderzoekt de bank en enkele toplui die illegaal Belgische klanten voor HSBC kwamen ronselen. In Frankrijk is het gerechtelijk onderzoek vorige week afgerond en heeft het parket nu drie maanden de tijd om de aanklacht te formuleren. In andere landen zijn onderzoeken geopend, hetzij door de fiscus, hetzij door het gerecht.

Verenigd Koninkrijk

Opvallend is dat het Verenigd Koninkrijk, de thuisbasis van de bank, zich terughoudend opstelt. Pas dinsdag besliste de financiële waakhond FCA een onderzoek in te stellen naar de huidige praktijken van de bank, maar niet naar de gewraakte periode uit het verleden. Een strafonderzoek wordt nog niet overwogen. 

Een strafonderzoek is het minste wat moet gebeuren
Micheline Calmy-Rey
Zwitsers ex-presidente

HSBC ligt gevoelig bij de Britten omdat de voormalige topman, Stephen Green, nog minister voor Handel is geweest in de regering van David Cameron. De oppositie verwijt de regering nu het schandaal te willen toedekken.

Dat Zwitserland een huiszoeking doet bij een bank is erg uitzonderlijk. Als de vermoedens van witwassen kunnen worden bewezen, riskeert de bank een zware geldboete. Bovendien sluit het parket niet uit dat ook toplui van de bank vervolgd kunnen worden. Naar aanleiding van SwissLeaks lijkt de Zwitserse regering schoon schip te willen maken in de banksector. Dat zou wel slecht nieuws kunnen zijn voor de hele sector, niet alleen voor HSBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud