Zwitserse economie trekt spurtje, maar sputtert

De Zwitserse economie groeit sterker dan verwacht maar heeft weinig reden om de loftrompet te blazen.

De economie van het Alpenland groeide in het derde kwartaal dubbel zo sterk als verwacht. Maar achter het cijfer gaan pijnpunten schuil.

De Zwitserse economie versnelde in het derde kwartaal naar een groei van 0,4 procent tegenover 0,3 procent in het tweede kwartaal. Het cijfer overtreft ruim de verwachting. Economen gingen uit van 0,2 procent groei. 

De goede prestatie is uitsluitend te danken aan de export uit de chemische en farmaceutische industrie en de energiesector. Zwitserse energiebedrijven zetten zelfs hun sterkste kwartaalgroei ooit neer dankzij gunstige weersomstandigheden (+8,2 procent). Andere industrieën, zoals machines en metalen, kampen met een zwakkere wereldhandel en de malaise in de auto-industrie.


'Als je de farma- en energiesector uit de optelsom weglaat, kampt Zwitserland met een nulgroei', signaleert ING-econome Charlotte de Montpellier. 'De binnenlandse consumptie vertraagde en de investeringen in kapitaalgoederen bleven zwak.' De bijdrage van de bankensector aan het groeicijfer was negatief. Ook de diensten aan bedrijven tekenden hun tweede krimpkwartaal op rij op.

Over 2019 zal de 20ste economie ter wereld naar verwachting met 0,9 procent groeien. Dat is een stuk lager dan de 2,8 procent van 2018.

Volatiliteit op de financiële marken kan de Zwitserse frank als veilige haven verder versterken. Een dure munt is nefast voor de uitvoer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud