Advertentie

66 procent Fransen weet niet voor wie stemmen

De centrumkandidaat Emmanuel Macron zou samen met Marine Le Pen doorstoten naar de tweede ronde. ©EPA

Ruim twee weken voor de presidentsverkiezingen weten bijna zeven Fransen op de tien nog niet aan wie ze hun stem geven. Dat blijkt uit een peiling van Cevipof voor de Franse krant Le Monde.

Op 23 april trekken de Fransen naar de stembus om een opvolger te kiezen voor de socialistische president François Hollande. Twee derde van de Fransen is vast van plan te gaan stemmen, leert een rondvraag van het Centre de recherches de Sciences Po (Cevipof) voor Le Monde.

Maar een grote meerderheid van de kiezers is er nog steeds niet uit welke van de elf presidentskandidaten hun steun krijgt. Liefst 66 procent zegt nog zwaar te twijfelen over zijn stem.

Le Pen en Macron op gelijke hoogte

Volgens de peiling draait de eerste ronde op 23 april uit op een nek-aan-nekrace tussen de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen en de centrumpoliticus Emmanuel Macron. Beiden zouden het vertrouwen krijgen van een kwart van het electoraat.

De extreemrechtse Marine Le Pen zou het in de tweede ronde moeten afleggen tegen Emmanuel Macron. ©Bloomberg

Op ruime afstand volgt François Fillon. De rechtse presidentskandidaat zou 17,5 procent van de kiezers achter zich krijgen. De mogelijke toekenning van fictieve jobs aan zijn vrouw en twee van zijn kinderen blijft Fillon achtervolgen.

Mélenchon rukt op

Het kopstuk van Les Républicains voelt ook stilaan de hete adem van Jean-Luc Mélenchon in zijn nek. De radicaal-linkse kandidaat zou afklokken op 15 procent van de stemmen.

Mélenchon schiet 3,5 procentpunten hoger in vergelijking met de Cevipof-peiling van half maart. Hij snoepte niet alleen stemmen af van andere kandidaten, maar wist met zijn radicaal-linkse discours ook het vertrouwen te winnen van Fransen die voorheen niet zeker waren of ze wel gingen stemmen.

Fiasco dreigt voor socialisten

De presidentiële stembusslag lijkt te gaan uitdraaien op een fiasco voor de socialisten. Hun kandidaat, Benoît Hamon, kan in de rondvraag van Cevipof nog maar op 10 procent van de stemmen rekenen. Half maart strandde hij nog op 12,5 procent.

De socialist Benoît Hamon krijgt in de peiling van Cevipof slechts 10 procent van de stemmen. ©EPA

Omdat geen van de elf presidentskandidaten op koers ligt om op 23 april meer dan 50 procent van de stemmen in de wacht te slepen, volgt op 7 mei meer dan waarschijnlijk een tweede en beslissende ronde. In dat duel zou Macron het vlot halen van Le Pen (61 procent versus 39 procent).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud