Advertentie
Advertentie

Aanslag maakt Britse kiesstrijd weer spannend

©Mediafin

De oppositiepartij Labour heeft de voorbije dagen een inhaalbeweging gemaakt op de Conservatieven. Die krijgen kritiek op hun buitenlandbeleid en op de afbouw van de politiemacht.

Drie dagen na de terreuraanval in Manchester, die aan 22 mensen het leven kostte, komt de Britse kiesstrijd weer op kruissnelheid. Maar een nieuwe peiling geeft aan dat de Conservatieve partij van premier Theresa May een deel van haar voorsprong is kwijtgeraakt.

Waar May vorig weekend in een peiling nog 44 procent haalde, tegenover 35 procent voor Labour, is die voorsprong geslonken tot 43 procent voor de Conservatieven en 38 procent voor Labour. De premier rekent met de vervroegde verkiezingen op een sterk mandaat om een harde brexit door te voeren die de nadruk legt op de Britse soevereiniteit. Gisteren daalde het pond 1 procent tegenover de euro.

Tegenvallers voor May

May wordt met een aantal tegenvallers geconfronteerd. De voorbije dagen rees kritiek op de afbouw van de politiemacht onder de tory’s. In vergelijking met 2010, toen de Conservatieve premier David Cameron aan de macht kwam, zijn er 20.000 agenten minder in het Verenigd Koninkrijk. May is als voormalige minister van Binnenlandse Zaken deels verantwoordelijk voor die afbouw.

We moeten durven toe te geven dat de strijd tegen terreur niet werkt.
jeremy corbyn
voorzitter Labour

Door de aanslag in Manchester is veiligheid onverwachts een verkiezingsthema geworden. May heeft daar nog geen antwoord op gevonden. Labour-kopman Jeremy Corbyn speelde handig op de ongerustheid in met de belofte het politiekorps weer aan te dikken. ‘Bij veiligheid moet je niet voor goedkoop gaan’, zei hij.

Corbyn verweet de regering ook dat de Britse deelname aan buitenlandse conflicten de terreurdreiging verhoogde. ‘Verschillende experts wezen op het verband tussen de oorlogen waar we aan deelnamen - zoals in Libië - en de dreiging hier’, zei hij in Londen. ‘We moeten durven toe te geven dat de strijd tegen terreur niet werkt.’

Aanslag Manchester

De Conservatieven pikken die kritiek niet. ‘Alleen al de suggestie dat er een link is tussen de Britse buitenlandse politiek en de gebeurtenissen in Manchester is schandelijk’, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd. Minister voor Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt het ‘monsterlijk om de aanslag te rechtvaardigen’.

Voor de aanslag in Manchester vrat de pensioenkwestie aan de marge van de Conservatieven. May opperde tijdens de campagne dat rijkere gepensioneerden meer moeten betalen voor ouderenzorg. Mogelijk zou hun vastgoed in het vizier van de regering komen. Dat leidde tot een golf van onrust bij de bevolking, waarop May prompt een U-bocht maakte.

Er gelden in het Verenigd Koninkrijk bijzonder strikte veiligheidsmaatregelen voor de hernomen kiesstrijd. Het hoogste dreigingsniveau blijft behouden. Volgens minister van Veiligheid Ben Wallace zou er geen concrete dreiging zijn voor het verlengd weekend. De Britten hebben maandag een betaalde feestdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud