Advertentie

Acteur Zelensky is de nieuwe Oekraïense president

Volodymyr Zelensky won de presidentsverkiezingen met bijna drie kwart van de stemmen. ©EPA

De politieke nieuwkomer en acteur Volodymyr Zelensky heeft de Oekraïense presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de exitpolls haalde hij het met meer dan 73 procent van de stemmen tegen de zittende president Petro Porosjenko.

Zelensky was al de duidelijke winnaar bij de eerste ronde eind maart. Hij haalde toen 30 procent van de stemmen, Porosjkenko bleef steken op 16 procent.

Volgens de ngo LLI haalde Zelensky het in de tweede ronde van de verkiezingen in alle regio's van zijn tegenstrever, behalve rond de stad Lviv, dicht bij de Poolse grens.

Zelensky zei zondagavond dat hij als president van Oekraïne eerst zal proberen de Oekraïners vrij te krijgen die in het conflict in het oosten van het land (met Rusland, red.) werden gevangengenomen. 'We zullen de onderhandelingen voortzetten tot er een einde komt aan de beschietingen', zei de pas verkozen president. 'Ik zal al het mogelijke doen om onze jongens terug thuis te krijgen. Al onze gevangenen, zonder uitzondering.' Zelensky zal daarbij als het nodig is de hulp van Porosjenko inroepen. 'Waarom niet?', zei hij.

Elite

Zelensky’s populariteit komt voort uit het ongenoegen van de Oekraïners tegenover de elite, die ze als corrupt en inefficiënt beschouwen. Zijn aanhangers zien in hem een frisse wind in de Oekraïense politiek.

Zijn tegenstanders hekelen echter dat hij een onduidelijk programma heeft en politiek onervaren is, gevaarlijk voor een land in oorlog. De acteur wordt ervan beschuldigd een handpop te zijn van de oligarch Igor Kolomojski, een vijand van Porosjenko. Zelensky ontkent dat.

De acteur speelde drie jaar geleden dat hij president van Oekraïne was in een satirische tv-reeks die 'Dienaar van het volk' heette. In maart vorig jaar richtte hij een politieke partij op onder dezelfde naam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud