Andalusië neemt ruk naar rechts

De extreemrechtse partij VOX doet haar intrede in het Andalusische parlement met 12 zetels. ©AFP

De socialisten van Spaans premier Pedro Sánchez blijven weliswaar de grootste partij maar verliezen flink wat zetels in vergelijking met 2015. Het extreemrechtse VOX kan de rechtse partijen PP en Ciudadanos aan een meerderheid helpen.

Ruim 6,5 miljoen Andalusiërs konden zondag naar de stembus trekken om een nieuw parlement te kiezen. Naar het resultaat werd niet alleen in de zuidelijke regio maar in heel Spanje uitgekeken.

Andalusië is vaak een goede graadmeter voor verkiezingen op nationaal niveau. Bij de vorige regionale stembusslag in maart 2015 bezegelden de inwoners van de dichtstbevolkte regio van Spanje het lot van het tweepartijenstelsel en effenden ze de weg voor een landschap met vier politieke partijen.

De verschillende partijen zagen in de Andalusische verkiezingen een belangrijke test voor de lokale, regionale en Europese verkiezingen die voor het voorjaar van 2019 gepland staan.

De twee traditionele partijen - de socialistische PSOE en de conservatieve PP - moesten het toneel plots delen met twee nieuwkomers: de anti-establishmentpartij Podemos (We kunnen) en het liberale Ciudadanos (Burgers). Diezelfde trend zou zich eind 2015 ook doorzetten op nationaal niveau.

De verschillende partijen zagen in de Andalusische verkiezingen dan ook een belangrijke test voor de lokale, regionale en Europese verkiezingen die voor het voorjaar van 2019 gepland staan. 

Socialisten

Andalusië was zondag getuige van een politieke aardverschuiving. De socialisten blijven weliswaar de grootste partij in Andalusië. De partij van Spaans premier Pedro Sánchez sleepte 33 zetels in de wacht. Drie jaar geleden klokte de PSOE nog af op 47 van de 109 zetels.

De PP heeft de strijd om het leiderschap op rechts voorlopig in haar voordeel beslecht. De partij verovert 26 zetels in het regioparlement, tegenover 33 zitjes in 2015.

Ciudadanos strandt op 21 zetels. Drie jaar geleden mochten de liberalen slechts 9 vertegenwoordigers naar het parlement sturen. 

Extreemrechts

Door die zetelwinst steekt Ciudadanos radicaal-links voorbij als derde politieke beweging van Andalusië. Adelante Andalucía, de alliantie van Podemos en het links-radicale Izquierda Unida, behaalde 17 zitjes. In 2015 kwamen de twee partijen nog afzonderlijk op en kwamen ze uit op 20 zetels.

12
zetels voor VOX
Volgens gedeeltelijke resultaten mag de extreemrechtse partij VOX voor het eerst vertegenwoordigers sturen naar een regioparlement: ze zou 12 zetels halen.

Het was ook erg uitkijken naar het resultaat van VOX. De extreemrechtse partij won de afgelopen maanden aan populariteit in Spanje. De partij mag voor het eerst vertegenwoordigers sturen naar een regioparlement: ze haalt  12 zetels.

Het is de eerste keer in decennia dat een extreemrechtse partij zo'n sterke vertegenwoordiging krijgt in een parlement in het Zuid-Europese land.

Aardverschuiving

Andalusië krijgt niet alleen het meest gefragmenteerde parlement ooit, de regio is getuige van een politieke aardverschuiving. De linkse partijen bezetten immers niet langer de meeste zetels in het parlement.

Volgens de gedeeltelijke resultaten hebben PP en Ciudadanos wel de steun nodig van een derde partner om aan een meerderheid te raken. Daarvoor zouden ze naar gedoogsteun van het extreemrechtse VOX kunnen hengelen.

De hamvraag luidt of de rechtse partijen elkaar gaan vinden om een coalitieregering op de been te brengen. Ciudadanos gaf de afgelopen weken al te kennen bereid te zijn tot een pact met de PP om 'na bijna 4 decennia socialistisch bestuur verandering te brengen' in de zuidelijke regio.

De PP en Ciudadanos hebben wel de steun nodig van een derde partner om aan een meerderheid te raken. Daarvoor zouden ze naar (gedoog)steun van het extreemrechtse VOX kunnen hengelen. 

Op papier kunnen de twee traditionele partijen, de PSOE en de PP, ook met elkaar in zee gaan. Maar de conservatieven hebben dat scenario de afgelopen weken tijdens de verkiezingsrace radicaal van de hand gewezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud