opmerkelijk

Barcelona vraagt ontslag Rajoy

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, moet volgens de linkse partijen in het Barcelonese stadsbestuur ontslag nemen. ©Photo News

Het stadsbestuur van Barcelona heeft een voorstel goedgekeurd waarin het het ontslag vraag van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Die pleegde volgens de Barcelonezen een 'verdoken staatsgreep'.

Het stadsbestuur van Barcelona boog zich vrijdag over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Catalonië. Verschillende partijen hadden de afgelopen dagen verontwaardigd gereageerd op het hardhandige optreden van de Spaanse politie en de Guardia Civil afgelopen zondag bij de stembureaus.

De leden van het stadsbestuur bespraken ook een voorstel van de linkse partijen. Die drongen aan op het ontslag van Spaans premier Mariano Rajoy, zijn minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido en de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo.

Terugtrekking Spaanse ordediensten

'De schorsing van de Catalaanse autonomie en van politieke en burgerrechten zijn een verdoken staatsgreep', stelden de partijen. Daarom moeten de politieke verantwoordelijken volgens hen opstappen.

Daarnaast riepen de drie partijen op tot een terugtrekking van de Spaanse ordediensten uit Catalonië. De Catalaanse premier, Carles Puigdemont, drong daar eerder deze week ook al op aan. Maar Madrid liet weten dat de agenten en de Guardia Civil zeker tot 11 oktober in de regio blijven.

De linkse partijen stemden uiteindelijk voor de oproep tot ontslag van de drie bewindsleden. De partij van Barcelonees burgemeester Ada Colau onthield zich en de socialisten, de conservatieven en centrumpartij Ciudadanos (Burgers) stemden tegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud