Advertentie
Advertentie

Bedrijfsleven zet Catalonië onder druk

CaixaBank verhuist zijn maatschappelijke hoofdzetel van Barcelona naar Valencia. ©REUTERS

Het Catalaanse establishment zet de eigen regering onder zware druk. Bedrijf na bedrijf kondigt zijn verhuizing uit Catalonië aan vanwege de voorgenomen onafhankelijkheidsverklaring.

De bedrijven verhuizen massaal hun maatschappelijke zetel uit Catalonië, daarbij geholpen door de Spaanse regering die vrijdag een wet goedkeurde dat dergelijke verhuizing eenvoudig maakt. Erg symbolisch was de aankondiging van cavaproducent Freixenet dat het zijn maatschappellijke zetel wil verleggen. Cava is immers dé Catalaanse drank bij uitstek.

Ook zwaargewichten gaan over tot verhuizing. Onder meer energieproducent Gas Natural verhuist de maatschappelijke zetel van Barcelona naar Madrid. Eerder was al bekend dat de banken Banc Sabadell en CaixaBank hun maatschappelijke zetel verleggen. CaixaBank koos voor Valencia. Het verleggen van de maatschappelijke zetel betekent overigens niet dat er operationeel iets wijzigt.

Ook het oer-Catalaanse cava-concern Freixenet verplaatst zijn hoofdzetel naar een plek buiten Catalonië. ©EPA

De Catalaanse regering komt zo onder zware druk te staan om door te zetten met haar streven naar onafhankelijkheid. De Catalaanse premier Carles Puigdemont kondigde aan dat hij het regionale parlement dinsdag samenroept om over ‘de politieke actualiteit’ te spreken. Eerder verbood het grondwettelijk hof een samenkomst op maandag. De uitslag van het referendum is inmiddels officieel bekend: 43 procent van de stemgerechtigden nam deel. 90,18 procent daarvan stemde vóór onafhankelijkheid, 7,8 procent tegen en 1,98 procent stemde blanco.

Zwiterse bemiddeling

In alle discretie heeft Zwitserland een bemiddelingspoging ondernomen tussen Madrid en Barcelona. Maar ‘de omstandigheden voor onderhandelingen waren niet vervuld’, luidens een verklaring van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees: Madrid heeft de poging afgewezen. De woordvoerder van de Spaanse regering, Íñigio Méndez de Vigo, riep de Catalanen op om hun parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen te organiseren. ‘Het zou goed zijn om deze wonde te sluiten via regionale verkiezingen’, stelde Méndez de Vigo.

Slechts één verzoenend gebaar kwam uit Madrid. Vrijdag bood de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, zijn excuses aan voor het Spaanse politiegeweld op de dag van het referendum.

Minder begripvol was de gemeenteraad in Barcelona, waar de nationalisten een motie stemden waarin het ontslag van de Spaanse premier Marian Rajoy, minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido en Enric Millo wordt geëist wegens ‘een verdoken staatsgreep’.

De spanning zal de komende dagen ongetwijfeld oplopen. Zondag komen de tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid betogen in Barcelona, waarna maandag de aanhangers van de afscheiding de straten inpalmen.

De vraag is of de Catalaanse regering de rangen gesloten kan houden. Terwijl de radicaal-linkse CUP de onafhankelijkheid dinsdag aanstaande blijft eisen, wijst alles erop dat bij de gematigde nationalisten de twijfel groeit, naarmate de economische druk toeneemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud