Belegger slaakt zucht van verlichting

Door de Londense City ging vrijdag een zucht van verlichting. ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

De Londense City onthaalde het resultaat van de Britse parlementsverkiezingen vrijdag positief. Beleggers lijken vooral opgelucht dat dagen of weken van politieke onzekerheid vermeden zijn door de ruimer dan verwachte zege van de Conservatieven.

De Britse parlementsverkiezingen zijn niet uitgedraaid op de nek-aan-nekrace die de peilingen de afgelopen weken allemaal voorspelden. Zo'n spannend gevecht tussen de Conservatieven van aftredend premier David Cameron en de sociaaldemocraten van Ed Miliband vormde het horrorscenario voor de beleggers.

Als de Tory's en Labour elkaar geen duimbreed toegegeven hadden, wachtte het Verenigd Koninkrijk immers een periode van onzekerheid. Politieke analisten hadden immers voorspeld dat de regeringsvorming in dat geval dagen of weken zou kunnen aanslepen.

Doemscenario

Maar dat doemscenario kieperden de beleggers vrijdagmorgen in de prullenmand. Omdat de Conservatieven een onverwacht ruime overwinning behaalden, is duidelijk wie aan zet is.

Dat het bovendien de Tory's zijn die met de zege aan de haal gaan, is een bijkomende opsteker in de ogen van de investeerders. 'De partij van Cameron heeft immers de reputatie, meer dan haar rivalen, een beleid te voeren dat bedrijven ten goede komt', zegt Howard Archer, econoom bij IHS Global Insight.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van donderdag beloofde Cameron ook het bezuinigingspad van de voorbije vijf jaar te blijven bewandelen. 'Om de overheidsfinanciën nog voort aan te zuiveren', luidde het.

Verlichting

Beleggers slaakten dan ook een zucht op verlichting. De FTSE-100, de belangrijkste beursindex in Londen, ging kort na opening ruim 2 procent hoger. Rond 11 uur noteerde de index 1,6 procent hoger dan donderdagavond.

De verkiezingsresultaten stuwden ook de koers van bepaalde aandelen omhoog. De Britse energiegroep Centrica won bijvoorbeeld bijna 7 procent. Zij spint goed garen bij de winst van de Conservatieven. Labour had er immers mee gedreigd de gas- en elektriciteitsprijzen tot 2017 te bevriezen. Dat zou de winstmarges van energiegroepen onder druk gezet hebben.

Ook het pond spurtte hoger. 'De munt gaat hoger omdat het ernaar uitziet dat het VK de volgende vijf jaar hetzelfde beleid krijgt als de afgelopen vijf jaar', zeggen analisten van Accendo. De Britse langetermijnrente daalde enkele punten.

Referendum

Analisten vroegen zich vrijdagochtend evenwel al af hoelang het optimisme over de Britse verkiezingsuitslag blijft leven onder beleggers. Want op langere termijn dreigt wel onzekerheid. Cameron beloofde immers in 2017 een referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de EU.

'De organisatie van die volksraadpleging wordt de volgende twee jaar de belangrijkste factor van onzekerheid voor de markten', benadrukt Alan Clarke, econoom bij Scotiabank. Heel wat bedrijven varen immers wel bij het Britse lidmaatschap van de EU omdat de Europese lidstaten voor velen van hen een van de belangrijkste handelspartners zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud