België krijgt peanuts uit Europees transitiefonds

De open bruinkoolmijn in het Duitse Garzweiler. Duitsland krijgt 877 miljoen euro uit het transitiefonds. ©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

België krijgt de volgende zeven jaar slechts 68 miljoen euro uit het Europees transitiefonds. De gecombineerde investeringen zijn goed voor een miljard.

De Europese Commissie stelde dinsdag een mechanisme voor om landen te helpen de overgang naar een klimaatneutrale economie te maken. Dat mechanisme zal 100 tot 125 miljard euro mobiliseren over de komende zeven jaar. Die timing valt samen met de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. De pot bevat slechts voor 7,5 miljard 'nieuw' geld, een fonds dat de transitie en reconversie en herscholing van werknemers financieel begeleidt.

België is geen steenkoolland en de reconversie van die oude mijngebieden ligt al lang achter ons

Niet elk land vindt een bijkomende post op de Europese meerjarenbegroting een goed idee. De barometer staat al op besparingen na het vertrek van de Britten. Om de pil door te slikken, maakte de Europese Commissie woensdag een envelop van dat transitiefonds bekend voor elk land. 

311 miljoen

Amper 68 miljoen euro uit dat transitiefonds is bestemd voor België, en dat bedrag geldt dus voor de volle zeven jaar. België is geen steenkoolland en de reconversie van die oude mijngebieden ligt al lang achter ons. Bovendien geldt België als een van de rijke landen van de Unie.

Het geld uit het transitiefonds wordt verhoogd met een veelvoud van centen uit de klassieke fondsen voor achtergestelde regio's en het sociaal fonds. De lidstaten moeten eveneens bijpassen. Het maximaal beschikbare budget voor die projecten stijgt daardoor tot 311 miljoen euro.

989 miljoen euro
Transitiesteun
De Europese Commissie verwacht dat België een klein miljard euro aan gecombineerde investeringen kan aantrekken voor de transitie.

De Commissie maakte ook voor elk land een berekening van de verwachte gecombineerde investeringen in het kader van het transitiemechanisme. Dat - indicatief - totaal komt voor België op 989 miljoen euro. 

Landenrapporten 

In de doorlichting van elk land, die de Europese Commissie eind volgende maand publiceert, zal de Commissie al aanwijzingen geven over welke regio's of projecten in aanmerking komen voor de transitiesteun. Maar met dit bedrag is niet veel mogelijk.

Bovendien zal niet de Commissie maar België de knoop moeten doorhakken welke regio's prioriteit krijgen. Voor eind dit jaar moet België in overleg met de Commissie een gedetailleerd transitieplan indienen en aangeven hoe het transitiegeld gebruikt zal worden. Dat belooft veel communautaire heibel.

In België heeft alleen Henegouwen nog een overgangsstatuut als achtergestelde regio. Vlaanderen kan rekenen op sociale steun in Limburg. Mogelijk komen ook innovatieve processen voor het afvangen en hergebruiken van CO₂ rond de haven van Antwerpen in aanmerking voor een reconversieplan.

Polen afgekocht

Vooral de Polen worden door de Europese Commissie afgekocht. Warschau heeft recht op 2 miljard euro uit de nieuwe subsidiepot, bijna een derde dus. Polen lag in december op de Europese top nog dwars. Het land wilde zich nog niet binden aan de Europese belofte klimaatneutraal te zijn in 2050. Met een fikse hap uit het EU-transitiefonds kan ook Polen zich bekeren tot de Green Deal.

Duitsland is na Polen de tweede grootste begunstigde uit het transitiefonds met 877 miljoen euro

Dat is nodig want het Europees Parlement schaarde zich woensdag enthousiast achter die deal, waarvoor tussen nu en 2030 zware bijkomende inspanningen moeten gebeuren. Bij de stemming onthielden de parlementsleden van de N-VA zich en stemde het Vlaams Belang tegen. 

Duitsland tweede

Duitsland is na Polen de tweede grootste begunstigde uit het transitiefonds met 877 miljoen euro. Dat komt omdat Duitsland na de 'energiewende' opnieuw meer op steenkool en bruinkool aangewezen is. Roemenië volgt met 757 miljoen euro. Daarna komen Tsjechië en Bulgarije.

Nederland moet het doen met 220 miljoen euro. De hekkensluiters zijn Malta met 8 miljoen euro en Luxemburg met 4 miljoen euro. Alle bedragen gelden steeds voor een periode van zeven jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud