'Boris in Downing Street is het enige wat telt voor hem'

Boris Johnson (links) en Jeremy Hunt debatteerden gisteren over de brexit. ©EPA

De Britse kandidaat-premier Boris Johnson trok in het tv-debat over de brexit de kaart van het optimisme, terwijl zijn rivaal Jeremy Hunt hamerde op eerlijkheid.

In het Verenigd Koninkrijk gingen de twee favorieten voor de opvolging van Theresa May, Boris Johnson en Jeremy Hunt, dinsdagavond op televisie met elkaar in debat.

Ik wil de EU er niet toe aanzetten mijn ontslag uit te lokken door het akkoord te weigeren.
Boris Johnson
Kandidaat-premier VK

Het duel tussen de twee Conservatieven, dat in een gespannen sfeer verliep, werd gedomineerd door de brexit, maar ook de gelekte memo's van de Britse ambassadeur in Washington en de uithaal naar de man van de Amerikaanse president Donald Trump kwamen aan bod.

Het televisiedebat leverde volgens waarnemers geen echte winnaar op. 

Ongeveer 160.000 leden van de Conservatieve Partij - 2 procent van het Britse electoraat - kunnen dezer dagen stemmen op Hunt of Johnson als nieuwe leider, die automatisch ook premier wordt. Het resultaat van de stemming wordt op 23 juli verwacht.

Downing Street

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt was tijdens het gesprek bijzonder scherp voor zijn rivaal. Hij wilde onder andere weten of Johnson, die de scheiding er tegen 31 oktober door wil hebben - mét of zonder akkoord - ontslag zal nemen als dat niet lukt.

Aanvankelijk weigerde Johnson op de vraag te antwoorden en stelde hij dat het VK in oktober de EU verlaat, maar uiteindelijk zei hij niet te zullen opstappen als de brexit opnieuw wordt uitgesteld. 'Ik wil de EU er niet toe aanzetten mijn ontslag uit te lokken door het akkoord te weigeren', argumenteerde hij. 'Boris in Downing Street, dat is dus het enige dat telt', was het cynische antwoord van Jeremy Hunt.

'Impact no deal valt mee'

Nog tijdens het debat zette Hunt vooral zijn kwaliteiten als onderhandelaar in de verf, terwijl Johnson hamerde op zijn voornemen niet toe te geven aan Brussel. 'Ik denk niet dat er een brexit zonder deal komt. Maar we willen wel zo'n brexit zonder deal voorbereiden om overtuigend over te komen in de ogen van de 27 Europese lidstaten', zei Johnson.

Om te slagen in de brexit hebben we een leider nodig die ons door een grote constitutionele crisis loodst en eerlijk is tegen de bevolking.
Jeremy Hunt
Kandidaat-premier VK

Door een deadline op te leggen, zullen de Britten uiteindelijk een akkoord kunnen sluiten, luidde het. En volgens de voormalige burgemeester van Londen zullen de gevolgen, zelfs in het geval van een 'no deal', nog wel meevallen 'als we ons er maar op voorbereiden'.

Johnson dreigt de afgesproken verbrekingsvergoeding van 40 miljard euro niet te betalen. Dat moet de impact van een 'no deal' helpen compenseren.

'Het VK heeft nood aan een beetje optimisme. We zijn veel te defaitistisch geweest', besloot Johnson.

Blinde optimist

Zijn uitspraak was koren op de molen van Jeremy Hunt, die zijn concurrent er prompt van beschuldigde dat hij van 'blind optimisme' zijn programma heeft gemaakt. 'Als we van de brexit een succes willen maken, moeten we geen blind optimisme aan de dag leggen, maar alle details begrijpen die ons kunnen leiden naar een akkoord dat het best bij ons land past', vond Hunt, verwijzend naar zijn tienpuntenplan in geval van een 'no deal'.

'Om te slagen in de brexit hebben we een leider nodig die ons door een grote constitutionele crisis loodst. Dat houdt in dat die eerlijk is tegen de bevolking als er geen deal komt', vervolgde hij. Hij verwees naar de gevolgen voor exporterende Britse bedrijven.  

Johnson acht het mogelijk dat er tegen de deadline nog geen oplossing is voor de Ierse grens. Die oplossing zou dan tijdens de periode van vertrek uit de EU moeten worden gevonden en uitgevoerd. 

Trump

Naast de brexit ging het tijdens het duel ook over de politieke rel tussen de VS en het VK naar aanleiding van de gelekte memo's waarin de Britse ambassadeur in Washington zware kritiek heeft op de regering-Trump. De vertrouwelijke verklaringen van ambassadeur Kim Darroch leverden Darroch zelf, maar bij uitbreiding ook Londen en Theresa May, forse verwijten op van Trump.

Nog voor de aanvang van het debat had Jeremy Hunt de tweets van Trump al 'oneerbiedig en verkeerd' genoemd, en gezegd dat, als hij Johnson zou verslaan, ambassadeur Darroch op post blijft in Washington.

Johnson hield het dinsdagavond op een veroordeling van de lekken en stelde een 'zeer goede relatie' te hebben met het Witte Huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud