Brits premier Boris Johnson heeft volstrekte meerderheid beet

©Photo News

De leider van de Conservatieve partij is nu vast van plan vaart te zetten achter het Britse vertrek uit de Europese Unie. 'Daarvoor hebben we een krachtig mandaat gekregen van de kiezer', concludeerde hij.

Boris Johnson deelt een uppercut uit in de Britse verkiezingen, over het Kanaal omschreven als 'de belangrijkste in een generatie.' Zijn Conservatieve partij koerst af op 364 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Johnsons belangrijkste uitdager, Jeremy Corbyn en zijn partij Labour, komen na telling van de resultaten in 649 van de 650 kiesdistricten uit op amper 203 zetels. Boris Johnson haalt dus een overtuigende meerderheid in het parlement, de grootste Conservatieve meerderheid sinds 1970, en kan zijn brexitplannen doorzetten.

Nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland?

Schotland moet een nieuw referendum krijgen over onafhankelijkheid. Dat zei Nicola Sturgeon van de Scottish National Party (SNP) na de bekendmaking van de resultaten van de Britse parlementsverkiezingen.

Sturgeons partij is naast de Conservatie partij van premier Boris Johnson de grote winnaar van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De SNP sleepte 48 van de 59 Schotse zetels in de wacht, 13 meer dan in juni 2017.

'Er is nu een mandaat om de bevolking van Schotland de keuze te bieden over onze eigen toekomst', stelde Sturgeon. 'Boris Johnson mag dan een mandaat hebben om Engeland uit de Europese Unie te halen. Hij heeft nadrukkelijk geen mandaat om Schotland uit de Europese Unie te halen. Schotland moet een keuze hebben over onze eigen toekomst.'

De Schotse leider is van plan nog voor Kerstmis een brief te sturen naar de Britse premier. Daarin wil ze hem officieel om een tweede onafhankelijkheidsreferendum vragen.

De Schotten hadden in september 2014 al eens de kans zich uit te spreken over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Ruim 55 procent van de bevolking verzette zich toen tegen dat scenario.

De gok van lefgozer Johnson lijkt goed uit te pakken. Omdat zijn Conservatieve partij in het Lagerhuis almaar minder zetels overhield – de premier had opstandige parlementsleden uit de partij gezet – vroeg hij om vervroegde verkiezingen. Dat was volgens hem de enige manier om uit de totale brexitblokkering te raken.

Niet alleen wint Johnson met een landslide, hij zuigt ook alle pro-brexitstemmen naar zich toe. De Brexit Party van de eurosceptische stokebrand Nigel Farage strandt op 0 zetels.

Brexit-moeheid

De verkiezingen draaiden opnieuw rond het ene allesbepalende brexitthema. Johnson mikte op de Leave-coalitie van kiezers - die in 2016 een meerderheid opleverde rond een Brits vertrek uit de EU. Johnson voerde ook campagne met de slogan en bijbehorende hashtag 'Get Brexit done'. Hij speelde de brexitmoeheid onder de Britten uit. 'Met mij komt er een einde aan', stelde hij.

Het Remain-kamp hoopte dat kiezers in cruciale districten een strategische stem tegen de tory's zouden uitbrengen. De bedoeling was om te verhinderen dat de Conservatieven aan een meerderheid zouden raken. Dat zou de weg moeten plaveien voor een heronderhandeling van de brexitdeal en een nieuw referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Maar Labour-leider Jeremy Corbyn zwalpte rond de brexit. Daarnaast wist hij een parfum van antisemitisme rond hem en zijn partij maar niet te verdrijven. Vermeende jodenhaat was voor een groep Britse prominenten de reden om gezamenlijk op te roepen niet voor Corbyn te stemmen.

Periode van reflectie

Tijdens de eindspurt in de campagne probeerde de Labour-leider dan maar te kapitaliseren op een schandaal rond de Britse gezondheidszorg NHS. Britse media brachten foto's van een ziek kind dat door een beddentekort in een ziekenhuis op de grond in de gang lag. De verkeerde aanpak, blijkt nu.

Ik denk dat dit zal uitdraaien op een historische verkiezing die ons nu, in deze nieuwe regering, de kans geeft om de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen.
Boris Johnson
Britse premier

Vrijdagmorgen erkende Corbyn de nederlaag van zijn partij. 'Het is een teleurstellende nacht', stelde hij. Corbyn voegde eraan toe dat hij Labour 'niet zal leiden in een toekomstige campagne voor parlementsverkiezingen'. Maar hij is niet van plan meteen op te stappen. 'Labour zal zich moeten bezinnen over hoe het nu voort moet. Tijdens die periode van reflectie wil ik aanblijven.'

Een reflectieperiode dringt zich ook op voor Jo Swinson, de leider van de Liberaal-Democraten. Zij slaagde er niet in haar zetel in het Lagerhuis te behouden. Ook de fractieleider van de Noord-Ierse DUP, Nigel Dodds, verloor zijn zetel.

Kerstdeal

Johnson concludeerde dat hij een krachtig mandaat gekregen heeft om de brexit te realiseren. 'Ik denk dat dit zal uitdraaien op een historische verkiezing die ons nu, in deze nieuwe regering, de kans geeft om de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen', klonk het.

Het ziet er naar uit dat de Britten op 1 februari de Europese Unie zullen verlaten.

De deal die de premier in oktober in extremis in de wacht sleepte, kan nog voor kerst aan het Britse parlement worden voorgelegd. De goedkeuring in het Lager- en het Hogerhuis en in het Europees Parlement zal in het beste geval afgerond zijn in januari. De Britten kunnen dan vertrekken uit de Europese Unie op 1 februari 2020.

Toch zijn de tegenstanders van Johnson in eigen land er niet gerust op. De brexit-criticaster Ivan Rogers, een voormalige Britse ambassadeur bij de EU, waarschuwt voor een kerstalarm eind 2020. Dan dreigt alweer een no-deal. De overgangsperiode stopt eind 2020 en dus resten maar elf maanden om een nieuw bilateraal handelsakkoord in de steigers te zetten.

Tijdens de overgangsperiode blijven de Britten gebonden aan alle Europese rechten en plichten. Ze beslissen wel niet meer mee. In het brexitakkoord staat dat de Britten een verlenging kunnen vragen van die overgangsperiode, maar Johnson sluit dat uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie