Britse Lib Dems voeren Europese campagne met gewaagde slogan

Pro-Europese Britten gebruiken de Bollocks-to-brexitslogan al langer. ©EPA

Met de campagneslogan 'Bollocks to brexit', vrij vertaald als 'De pot op met de brexit', willen de Liberal Democrats de pro-Europese Britse kiezers overtuigen.

De Britse Lib Dems trekken met een opmerkelijke slogan naar de Europese verkiezingen. Met 'Bollocks to brexit' willen ze zich profileren als de enige grote Britse partij die in de Europese Unie wil blijven. Kandidaten die de slogan te aanstootgevend vinden, mogen ook 'stop brexit' als slogan gebruiken.

6
Peilingen
De Britse Lib Dems doen het goed in de peilingen voor de Europese verkiezingen. De antibrexitpartij zou in het Europees Parlement stijgen van één naar zes zitjes.

De Bollocks-to-brexitslogan is al langer populair bij brexittegenstanders, die hem op T-shirts, stickers en campagnebussen zetten. Zelfs de flamboyante speaker van het Lagerhuis, John Bercow, werd in een auto met een 'Bollocks to brexit'-sticker gespot. Toen hij daarvoor ter verantwoording werd geroepen, zei hij dat de auto van zijn vrouw was, de linkse tv-persoonlijkheid Sally Illman.

Wind in de zeilen

Ook de nieuwe antibrexitpartij Change UK dingt mee naar de stem van de Remainers. Maar volgens Lib Dem-partijleider Vince Cable heeft zijn partij de beste papieren om hun belangen te verdedigen. 'We zijn al 50 jaar een pro-Europese partij. We zijn geloofwaardig', zei hij tegen The Guardian.

Verwacht wordt dat de Lib Dems goed zullen scoren in de Europese verkiezingen. Sinds de goede resultaten bij de lokale verkiezingen hebben ze de wind in de zeilen. Ook in de Europese peilingen doet de partij het goed. In de recentste voorspelling voor het Europees Parlement halen ze 10 procent van de stemmen. Ter nuance: de brexitpartij van Nigel Farage peilt op 30 procent van de stemmen.

Voorbij de brexit

We willen geen stemmen winnen van alleen Leave of Remain. Wij reiken iedereen de hand.
Jeremy Corbyn
Labour-leider

Labour, dat net als de Conservatieven afgestraft werd bij de lokale verkiezingen, zou volgens de peilingen een zetel verliezen in het Europees Parlement. De sociaaldemocraten lanceerden donderdag eveneens hun Europese campagne, een met een genuanceerde boodschap. Partijleider Jeremy Corbyn wil zowel de voor- als de tegenstanders van de brexit een stem geven, zei hij. 'Andere partijen focussen op één zijde in het debat. We willen geen stemmen winnen van alleen Leave of Remain. Wij reiken iedereen de hand.'

Corbyn riep zijn kiezers op voorbij de brexit te kijken en te kiezen voor het antibesparingsbeleid van zijn partij. 'Of je in 2016 nu Leave of Remain stemde, stem nu voor Labour, de partij die de massa wil samenbrengen en de macht van de elite wil afnemen.'

Het is intussen zeker dat de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen. De Conservatieve partij van premier Theresa May onderhandelt nog altijd met de oppositiepartij Labour over een uittredingsakkoord. Die gesprekken slepen aan, dus is een oplossing voor 23 mei niet meer mogelijk, verklaarde vicepremier David Lidington twee dagen geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud