Britse oppositie gunt Johnson voorlopig geen verkiezingen

©via REUTERS

Conservatief premier Boris Johnson wil Britse verkiezingen op 15 oktober als uitweg uit het brexitmoeras. De oppositie geeft echter pas haar benodigde steun als een no deal van tafel is.

Na weer een frenetieke dag vol bittere verwijten en politiek stratego heeft het Britse Lagerhuis de route naar een chaotische no-dealbrexit op 31 oktober gesloten. Dinsdagavond had een meerderheid van oppositieleden én 21 partijgenoten van Conservatief premier Boris Johnson al een motie aangenomen waardoor de backbenchers woensdag uitzonderlijk de parlementaire agenda konden bepalen. Doorgaans is dat het recht van de regering.

Zo konden ze woensdagavond een wetsvoorstel goedkeuren dat Johnson oplegt dat hij de Europese Unie brexituitstel moet vragen tot 31 januari als hij tegen 19 oktober geen instemming vindt voor een eventuele nieuwe deal. Het Hogerhuis zal uiterlijk vrijdag ook instemmen, waarna de wet maandag bekrachtigd kan zijn met de handtekening van koningin Elizabeth.

Verkiezingen

Johnsons mantra is echter al weken dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat, desnoods zonder deal. Hij weigert dan ook de ‘overgavewet’ - eerder noemde hij de brexitrebellen ‘collaborateurs’ - uit te voeren. Omdat hij dinsdag ook zijn flinterdunne meerderheid verloor - Johnson gooide de 21 dissidenten uit zijn fractie - koos de tory woensdag voor de vlucht vooruit: op 15 oktober wil hij verkiezingen.

Boris Johnson heeft niets gedaan dat ons doet vertrouwen dat hij de wet zal naleven.
John McDonnell
Labour-schaduwminister van Financiën

Om dat te doen heeft een Britse premier wel de toestemming nodig van tweederde van de Lagerhuisleden. En die vond Johnson woensdagavond niet toen er gestemd werd over een motie terzake.

De oppositie wil pas verkiezingen goedkeuren als haar eigen wet is aangenomen die een no deal van tafel haalt. Dat kan dus volgende week gebeuren, met verkiezingen wel degelijk op 15 oktober.

Bij Labour, de grootste oppositiepartij, woedt daarom de discussie om de verkiezingen pas na 31 oktober te houden. Omdat ze Johnson niet vertrouwen. Maar ook omdat de schrik leeft dat de uitslag weleens kan tegenvallen. En als Johnson voor de deadline een volstrekte meerderheid haalt, kan hij perfect legitiem de no-dealwet intrekken en alsnog een harde exit bewerkstelligen.

Volk versus volksvertegenwoordigers

Vooral het hardlinkse programma van Labour-leider Jeremy Corbyn jaagt veel Britten weg. Bovendien heeft zijn bochtige brexitparcours - als marxist gruwt hij van het ‘kapitalistische Brussel’, maar de politieke realiteit duwde Labour almaar meer in het Remain-kamp - veel pro-Europese socialisten naar de onbeschaamd eurofiele Liberaal-Democraten geduwd.

Terwijl de Remain-stem zo verdeeld blijft, hoopt Johnson met zijn no-dealbeleid straks de Leave-stemmen te verenigen. Hij wil de verkiezingen framen als een clash van ‘het volk versus de volksvertegenwoordigers’. Johnson als hoeder van de uitslag van het brexitreferendum, tegen de partijen die de ‘wil van het volk’ tegenhouden.

Niet toevallig presenteerde zijn minister van Financiën Sajid Javid woensdag een begrotingsupdate, waarin hij de uitgaven met 13,4 miljard pond - 4,1 procent boven op de inflatie - laat stijgen. Populaire departementen zoals gezondheidszorg, politie en onderwijs krijgen een forse kapitaalsinjectie.

‘De prioriteiten van het volk’ ter wille kondigde Javid ook nog eens 2 miljard extra aan om straks de impact van een no deal te bufferen. Wat de oppositie ook beweert, dat scenario blijft dreigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud