Britten presenteren politici rekening voor brexitchaos

De Brexit Party van de eurofobe Nigel Farage komt volgens exitpolls als winnaar uit de Europese verkiezingsrace. ©EPA

In het Verenigd Koninkrijk zijn de Europese verkiezingen zoals verwacht uitgedraaid op een zware nederlaag voor de regerende tory's. De Brexitpartij van Nigel Farage en de Liberaal-Democraten zijn de grote winnaars.

Als het Britse vertrek uit de Europese Unie volgens planning verlopen was, hadden de Britten niet meer deelgenomen aan deze Europese electorale race. Want na het brexitreferendum van juni 2016 zou het Verenigd Koninkrijk de EU eind maart van dit jaar verlaten hebben.

Maar niets liep zoals gepland. De Britse politici slaagden er de afgelopen jaren niet in de scheiding van de EU ordentelijk te regelen. Integendeel, de brexit draaide uit op een chaos en leidde eind vorige week tot de val van de Britse premier Theresa May.

Door het brexitimbroglio zijn de Britten het vertrouwen in heel wat van hun politici kwijtgespeeld. Vooral de traditionele partijen verloren veel krediet.

Ongenoegen

Het ongenoegen over de brexitchaos weerspiegelt zich in het resultaat van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Britten presenteerden in eerste instantie de Conservatieven de rekening.

Volgens exitpolls is de regeringspartij nog slechts de vijfde partij van het land. De tory's zouden slechts 8,71 procent van de kiezers achter zich gekregen hebben. Dat zou hen amper vier van de 73 'Britse' zetels opleveren in het Europees Parlement.

Ook de sociaaldemocraten kregen een pandoering. Labour lijkt te gaan stranden op 11 zetels in het Europees Parlement. De partij kreeg 14 procent van de stemmen. 

Brexitpartij

Zoals verwacht is de nieuwe Brexitpartij de grote winnaar van de Europese verkiezingen. De troepen van de eurofobe Nigel Farage halen uit het niets 31,7 procent, wellicht goed voor 29 zetels.

24 zetels
voor Brexit Partij
De Brexit Partij van de eurofobe Nigel Farage haalt uit het niets 24 zetels, evenveel als de twee traditionele partijen samen.

De Liberaal-Democraten, die tegen de brexit zijn, stranden op de tweede plek met 18,55 procent van de stemmen. Met die score mogen ze wellicht 16 vertegenwoordigers (+15) naar het Europese halfrond sturen. De groenen, die ook voor een verlengd verblijf in de EU zijn, klokken af op goed 12 procent van de stemmen en zijn de vierde partij.

Ook de Schotse nationalisten van de SNP, die in het Remain-kamp zitten, scoorden sterk. Change UK, een nieuwe pro-Europese partij van ontevreden tory's en Labour-leden, bleef onder de verwachtingen en wist slechts 3,4 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect