Advertentie
Advertentie

Cameron legt in november Brexit-kaarten op tafel

©REUTERS

De Britse premier David Cameron zal begin november duidelijk maken wat er aan de EU moet veranderen opdat de Britten er zich thuis zouden voelen.

Volgende maand moet duidelijk worden hoe hard de Britse premier David Cameron het wil spelen in de Brexit-discussie. Dan zal hij duidelijk maken wat hij als pasmunt vraagt om tegenover de Britse kiezer te pleiten om in de Europese Unie te blijven. Volgend jaar komt dan een referendum over de vraag of het VK de EU moet verlaten of niet. Hij beloofde dat aan de voorzitter van de Europese top, Donald Tusk.

Al twee jaar weigert Cameron duidelijk te maken welke hervormingen de EU volgens hem nodig heeft. Wel zijn er een paar grote lijnen. Hij trekt het vrij verkeer van personen in de EU niet in twijfel, maar wil wel niet langer zomaar een uitkering geven aan wie pas in het VK woont. Voorts wil hij dat de EU de ambitie opgeeft om een almaar hechter verbond van Europese volkeren te worden, zoals staat in de aanhef van het Verdrag betreffende de Europese Unie. Voorts wil Cameron dat de EU meer doet om de economie concurrentiëler te maken.

Maar welke hervormingen precies nodig zijn, is nog altijd onduidelijk. Bij het binnengaan van de Europese top in Brussel, zei ook premier Charles Michel donderdagavond dat de Britse eisen nog altijd niet duidelijk zijn.

Dat komt omdat Cameron in het Brexit-referendum een politieke strijd met het eurosceptische UKIP moet winnen. Zodra hij zijn eisen op tafel legt, zal hij in de campagne naar aanloop van het referendum worden afgerekend op iedere eis die hij in de EU niet binnen haalt. En aangezien het lijstje met hervormingen een openingsbod is, wordt de kans reëeel dat Cameron niet alle gevraagde EU-hervormingen binnenhaalt.

Op de Europese top is de Brexit-discussie maar een klein punt op de agenda geworden, die nu wordt gedomineerd door de vraag in welke mate Turkije steun moet krijgen om vluchtelingen op te vangen en hoe hard de EU-landen moeten optreden tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Bekijk hier nog eens het overzicht van de andere kwesties die bij de top op tafel liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud