Advertentie

Cameron paait kiezer met belastingscadeaus

Cameron wil de kiezer verleiden met belastingsverlagingen en een taaie strijd tegen de EU. ©Photo News

De Britse premier David Cameron heeft op de partijconferentie van de Conservatieven de jacht geopend op de kiezer. In zijn laatste conferentiespeech voor de Britse verkiezingen van volgend jaar probeerde hij de kiezer te verleiden met belastingsverlagingen ter waarde van 7 miljard en een strijd tegen de EU.

Volgend jaar in mei trekken de Britten weer naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Die verkiezing beslist over het lot van de coalitie van Conservatieven en Liberaal-Democraten, op dit moment onder leiding van Britse premier David Cameron. Met nog minder dan een jaar op de teller voelt David Cameron vooral de hete adem in de nek van Labour en de rechtse anti-EU-partij UKIP

Het verwonderde dan ook niet dat Cameron op de partijconferentie in Birmingham probeerde in te spelen op die twee bedreigingen. Hij omschreef de Conservatieven als de 'vakbond van de hardwerkende mensen'. Cameron trok ook volop de kaart van belastingsverlagingen en sneerde dat Labour zijn voorgesteld beleid bouwt op belastingen. Een 'brave new world', zo klonk het schamper. Cameron kon het ook niet laten te verwijzen naar het slippertje van Labour-leider Ed Miliband, die in zijn eigen speech vorige week vergat om de staatsschuld te vermelden. 

Belastingsverlagingen

Concreet wil Cameron de inkomensgrens waaronder geen belastingen betaald moeten worden, tegen 2020 van 10.500 pond naar 12.500 pond brengen (omgerekend van 13.500 naar 16.000 euro). Verder zou dan pas vanaf een inkomen van 50.000 pond (64.100 euro), 40 procent belasting afgedragen moeten worden, waar dat nu 41.900 pond (53.750 euro) is. Volgens Cameron zijn 30 miljoen belastingplichtigen door de maatregel begunstigd. Het cadeautje kost ongeveer 7 miljard. 

 Maar Cameron toonde zich ook bewust van het UKIP-gevaar en beloofde zich stevig op te stellen in de strijd met de EU. In 2017 wil Cameron een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie laten plaatsvinden, maar in de aanloop daarnaar gaat Cameron ook al een heronderhandeling van de Europese akkoorden vragen. Het typisch vrij verkeer van personen naar het Britse schiereiland zou Cameron aan banden willen leggen. Cameron wil ook de 'Human Rights Act' naar de prullenbak verwijzen en een eigen Britse mensenrechtenwet opstellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud