Advertentie

Catalaanse separatisten willen Puigdemont als regeringsleider

Carles Puigdemont na de Catalaanse verkiezingen. ©REUTERS

De belangrijkste separatistische partijen in Catalonië hebben een akkoord bereikt over de benoeming van Carles Puigdemont als leider van de nieuwe Catalaanse regering.

Puigdemont verblijft momenteel nog in ballingschap in België en riskeert bij een terugkeer naar Spanje gearresteerd te worden.

De twee belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen, het door Puigdemont opgerichte Junts per Catalonia (JxCat), en het linkse Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), beslisten dinsdag dat Puigdemont hun kandidaat is aan het hoofd van de Catalaanse regering. Op de concrete gevolgen wordt niet verder ingegaan. Het separatistische kamp had bij de regionale verkiezingen van 21 december zijn meerderheid in het parlement vergroot.

De Spaanse premier Mariano Rajoy had eerder nog gewaarschuwd dat Catalonië onder voogdij van Madrid zal blijven als Puigdemont probeert zijn regio vanuit Brussel te besturen.

Het Catalaans parlement komt woensdag voor het eerst sinds de verkiezingen samen voor een constituerende zitting. De separatistische partijen beschikken in het regionale parlement over 70 van de 135 zetels, hoewel ze samen maar 47,5 procent van de stemmen haalden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud