Centrumrechts op kop in regionale verkiezingen Frankrijk

Valérie Pécresse (eigen partij Libres, lijst LR) haalt volgens de exitpolls 34,2 procent van de stemmen in Île-de-France. ©AFP

De exitpolls geven een overwinning voor de centrumrechtse parij Les Républicains in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen. Het extreemrechtse RN van Marine Le Pen doet het minder goed dan verwacht. De partij van president Macron scoort heel zwak.

De centrumrechtse partij Les Républicains (LR), van ex-president Nicolas Sarkozy, staat volgens verschillende exitpolls  in het hele land aan de leiding in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen van zondag. Les Républicains liggen voor op de Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, de linkse partijen en La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron.

Les Républicains zouden tussen 27,2 en 29,3 procent van de stemmen krijgen, de RN tussen 19,1 en 19,3 procent, de Parti Socialiste tussen 16,5 en 17,6 procent en La République en Marche (LREM) rond 10 à 11 procent. Dat blijkt uit exitpolls van Elabe voor BFMTV en van Ipsos voor de Franse radio en televisie en de zender van het Franse parlement (LCP).

Marine Le Pen

Het extreemrechtse RN van Marine Le Pen kan de verwachtingen niet inlossen, ook al is de RN met veel voorsprong de tweede partij. In de regio PACA (Provence, Alpen en Côte d’Azur) staat de kandidaat van de RN, Thierry Mariani, wel aan de leiding, zij het met een minder grote voorsprong dan verwacht. 'We zijn het slachtoffer van de lage opkomst. Ik roep iedereen op om volgende week te gaan stemmen', zei Mariani, doelend op de tweede ronde op 27 juni. Volgens de schattingen van de stembureaus is tussen 66,5 en 68,6 procent van de stemgerechtigden niet komen opdagen. 'Dat is bijzonder zorgwekkend', tweette minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

'Een inhaalsprong is nog mogelijk', reageerde de vicevoorzitter van de RN, Jordan Bardella bij de commerciële tv-zender TF1, verwijzend naar de tweede ronde.

Macron

LREM van president Macron doet het zoals voorspeld in de peilingen niet goed, minder dan een jaar voor de presidentsverkiezingen. De partij, die rond Macron werd opgericht voor de presidentsverkiezingen van 2017, heeft geen lokale wortels en haalt geen goede scores. 'Het was moeilijk', gaf regeringswoordvoerder Gabriel Attal toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud