Advertentie
Advertentie

Centrumpartij wint in Finland

De leider van de Centrumpartij, Juha Sipilä, reageerde zondagavond verrast op de gedeeltelijke resultaten. ©REUTERS

De Finnen trokken zondag naar de stembureaus voor parlementsverkiezingen. De oppositiepartij Centrumpartij kaapte de zege weg.

Bijna 4,5 miljoen Finnen mochten zondag een stem uitbrengen. Voor aanvang van de stembusgang was de Centrumpartij de grootste kanshebber op de overwinning. In de peilingen de afgelopen weken prijkte de partij die de afgelopen vier jaar in de oppositie zat, steeds bovenaan.

En de peilers hadden het bij het rechte eind. Uit de definitieve resultaten blijkt dat de Centrumpartij 49 van de 200 parlementszitjes binnenhaalde.

De strijd om de tweede plaats verliep uiterst spannend. De sociaaldemocraten, de conservatieven en de eurosceptische Ware Finnen speelden de hele avond haasje over. Uiteindelijk beslechten de Ware Finnen het pleit in hun voordeel.

Want na telling van alle stemmen stonden zij op 38 zetels. De eurosceptici zijn in hun opzet geslaagd. Zij hadden voor de stembusslag laten weten resoluut te mikken op de tweede plaats.

De conservatieve partij van aftredend premier Alexander Stubb zou stranden op 37 zitjes. Stubb erkende zondagavond al zijn nederlaag. De sociaaldemocraten moeten zich volgens de bijna volledige resultaten tevreden stellen met 34 zetels. 

Ondernemer

Als de Centrumpartij zich tot grootste politiek blok van Finland kroont, heeft ze dat in grote mate te danken aan partijvoorzitter Juha Sipilä. Die steenrijke ondernemer volgde in 2012 ex-premier Mari Kiviniemi op als leider van de liberale partij, die sterk vertakt is in de agrarische sector.

De 53-jarige Sipilä is een relatief nieuw gezicht in de politiek. Hij werd voor het eerst in het parlement verkozen in 2011 en heeft geen banden met de oude garde binnen de partij.

De hamvraag luidt met wie Sipilä in zee gaat om een meerderheidsregering te vormen. Voor aanvang van de stembusgang liet de sterke man van de Centrumpartij alvast weten niet in zee te willen gaan met de sociaaldemocraten en de conservatieven.

Hij houdt die twee partijen verantwoordelijk voor de economische malaise waarin de eurolidstaat nu al drie jaar zit. In 2012 en 2013 kromp de economie. Vorig jaar trappelde die ter plaatse. Sinds 2011 kleurt de begroting ook voortdurend rood.

In een eerste reactie zondagavond liet Sipilä nog niet in zijn kaarten kijken. 'Er zijn verschillende coalities mogelijk', klonk het.

Jobs

Sipilä wacht aan aantal hoofdbrekens. Hoe gaat hij het begrotingstekort terugdringen terwijl hij investeringen en de creatie van nieuwe ondernemingen stimuleert? Hoe het gezondheidssysteem hervormen? Hoe het verouderende land een nieuwe boost geven?

Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Sipilä alvast de volgende tien jaar 200.000 jobs te creëren. Vandaag is ruim 9,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is het hoogste peil sinds 2003.

Europa

Europa zal de regeringsvorming in Finland ook met grote aandacht volgen. De voorbije jaren stelde de regering in Helsinki zich steeds erg streng op in het dossier-Griekenland.

Analisten verwachtten voor aanvang van de stembusgang dat Sipilä een wat gematigder standpunt gaat innemen. 'Hij wil zijn mandaat wellicht niet beginnen met het uitlokken van een grote crisis in de Europese Unie', zei Jan von Gerich, econoom bij bank Nordea.

Maar door het goede resultaat van de Ware Finnen mag Sipilä in eigen land flink wat weerwerk verwachten als hij een gematigdere toon zou aanslaan als het over hulp aan Hellas gaat. Een coalitieregering met de Ware Finnen lijkt zelfs niet uitgesloten nu zij het tot tweede partij van het land geschopt hebben.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud