Deense premier stapt op na nederlaag

In Denemarken moet Helle Thorning-Schmidt de duimen leggen voor het rechtse blok. ©© Jacob Crawfurd/Demotix/Corbis

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft de parlementsverkiezingen verloren. Ze treedt terug als partijleidster. Het is nu aan de liberaal Lars Løkke Rasmussen om een nieuwe rechtse regering te vormen.

‘We wonnen de verkiezingscampagne, maar niet de verkiezingen. We werden op de eindstreep verslagen’, verklaarde Helle Thorning-Schmidt tot tranen toe bewogen op het bureau van de sociaal-democraten.

Ze treedt ook terug als partijleidster. Volgens haar is het daarvoor ‘het juiste moment’. Thorning-Schmidt leidde de partij meer dan tien jaar.

Later vrijdag zal ze bij de koningin het ontslag van haar regering indienen. Volgens haar erft oppositieleider Rasmussen ‘een Denemarken in goede vorm’.

De centrum-linkse regering van Thorning-Schmidt behaalde donderdag 85 van de 179 parlementszetels, tegen 90 voor het rechtse oppositieblok. De stemmen van Groenland en de Faeröer zijn nog niet meegeteld, maar die kunnen het verschil niet meer maken.

Vooral de rechts-populistische Deense Volkspartij of Dansk Folkeparti scoorde goed, met ongeveer 21 procent van alle stemmen. De eurosceptische anti-immigratiepartij wordt daarmee de tweede partij van het land, na de sociaal-democraten (26,3%), maar voor de liberalen van Venstre (19,5%), die met Lars Løkke Rasmussen de nieuwe premier zouden leveren.

Lars Løkke Rasmussen, de leider van de centrumrechtse liberale partij Venstre, moet een nieuwe regering trachten te vormen. ©EPA

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud