Dit zijn de winnaars en verliezers van de race naar een Europese topjob

©EPA

Flink wat mensen hadden hun zinnen gezet op een van de topjobs. Een overzicht van wie het niet haalde en van wie achter de schermen zijn slag thuishaalde door kandidaten te blokkeren.

De verliezers

>Manfred Weber

Spits van de centrumrechtse EVP, blijft met niets achter. Hij is zelfs geen kandidaat-parlementsvoorzitter meer.

>Frans Timmermans

Het sociaaldemocratisch boegbeeld werd met succes tegengehouden door een Oost-Europees blok omdat hij opkwam voor de Europese waarden. Wordt wel seniorvicevoorzitter in de nieuweCommissie.

>Margrethe Vestager

Het liberaal boegbeeld wordt eveneens senior vicevoorzitter in de nieuwe Commissie.

>Michel Barnier

De Brexitonderhandelaar had al jaren zijn zinnen gezet op de job van Juncker.

>Guy Verhofstadt

Hij had gehoopt zijn carrière af te sluiten als voorzitter van het Europees Parlement. Dat gaat wellicht niet door, omdat de sociaaldemocraten en de centrumrechtse EVP de termijn van vijf jaar onder elkaar willen verdelen. De parlementsvoorzitter wordt deze woensdag gekozen.

De winnaars

>Viktor Orbán

De Hongaarse premier voerde met Polen, Tsjechië en Slovakije een helse campagne tegen de kandidatuur van Frans Timmermans en vooral diens strenge standpunt over waarden als de rechtsstaat en democratie. Toen Timmermans afviel, zegevierde Orbán.

>Emmanuel Macron

De Franse president had zijn zinnen gezet op een Fransman aan het hoofd van de Europese Centrale Bank. Door de Duitse Ursula von der Leyen voor te stellen als Commissievoorzitter kon hij zijn Franse toppost claimen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud