Advertentie

Duitse groenen gaan vol vertrouwen kanseliersstrijd aan met ruziënde CDU/CSU

Annalena Baerbock kan hoop putten uit de goede peilingen voor de Duitse groenen. ©EPA

Terwijl de aanwijzing van een kandidaat-kanselier bij de christendemocratische 'Union' is ontaard in een moddergevecht, schuiven de Duitse groenen co-voorzitter Annalena Baerbock naar voren als 'Spitzenkandidat'.

In alle sereniteit hakten de ecologisten van Bündnis 90/Die Grünen maandag de knoop door. De partij trekt eind september met Annalena Baerbock als lijsttrekker naar de kiezer. Baerbock sprak dat af met Robert Habeck, met wie ze al drieënhalf jaar de Duitse groenen leidt. Het partijbestuur stemde maandagochtend in met de regeling. De definitieve goedkeuring door een partijcongres begin juni is een formaliteit.

Ik sta voor vernieuwing, anderen staan voor het status quo.
Annalena Baerbock
Lijsttrekker en co-voorzitter Duitse groenen

De 40-jarige Baerbock noemde haar kandidatuur 'een nieuw hoofdstuk voor onze partij en, als we het goed doen, ook voor ons land'. De groenen hebben al geruime tijd de wind in de zeilen en staan in de peilingen op een stevige tweede plaats, met een score van zowat 22 procent. Daarmee claimt de partij het kopmanschap van de Duitse linkerzijde en overvleugelt ze de sociaal-democratische SPD.

De essentie

  • De Duitse groenen trekken op 26 september met Annalena Baerbock als lijsttrekker naar de stembus.
  • Door de goede peilingen dromen sommige groenen al van het kanselierschap.
  • De serene beslissingsprocedure bij de groenen staat in schril contrast met het moddergevecht in de christendemocratische CDU/CSU.
  • CDU-voorzitter Armin Laschet en CSU-boegbeeld Markus Söder voeren een verbeten strijd om het leiderschap van de 'Union'.

Vernieuwing

De sterke positie doet sommigen al dromen van het kanselierschap. 'Nu gebeurt wat jarenlang onmogelijk leek', zei co-voorzitter Habeck. 'We strijden om het kanselierschap.' Baerbock, die sinds 2013 in het parlement zit, kreeg bij de presentatie vragen over haar gebrek aan bestuurservaring. 'Ik sta voor vernieuwing, anderen vertegenwoordigen het status quo', pareerde ze de kritiek.

22%
groene score in Peilingen
In de peilingen staan de groenen al geruime tijd op een stevige tweede plaats, met zowat 22 procent.

Baerbock kondigde aan zwaar in te zetten op klimaatbeleid, 'de opdracht van onze tijd'. Maar er moet volgens haar ook fors worden geïnvesteerd in onder meer justitie, veiligheid en sneller internet. Baerbock geldt als een van de jonge realo's bij de groenen, die zweren bij een constructief en pragmatisch beleid. Dat in tegenstelling tot de radicale fundi's die de jongste jaren naar de marge van de partij zijn verdrongen.

CDU versus CSU

Baerbock kan op de volle steun rekenen van haar co-voorzitter Habeck. 'We zullen samen groeien in plaats van tegen elkaars benen te trappen', zei hij. Dat was een vingerwijzing naar de ruwe machtsstrijd bij de christendemocraten, waar CDU-voorzitter Armin Laschet en Markus Söder, het boegbeeld van de Beierse zusterpartij CSU, met elkaar het leiderschap betwisten van de 'Union'. CDU en CSU trekken traditioneel samen naar de stembus bij federale verkiezingen.

Als het Armin wordt, heeft hij mijn volle steun.
Markus Söder
Minister-president van Beieren en CSU-kopstuk

De christendemocraten hadden gehoopt de knoop tijdens het weekend door te hakken, maar intensief overleg tussen Laschet en Söder leverde geen doorbraak op. Söder verwijst steeds naar zijn grote populariteit om het kopmanschap op te eisen. Volgens een peiling van de zender ZDF zegt 63 procent van de kiezers dat hij een goede bondskanselier zal zijn. Laschet strandt op een magere 29 procent.

Zonder wrok

Söder stond maandag onder druk om zichzelf terug te trekken als kandidaat. Via een vertrouweling drong zelfs bondskanselier Angela Merkel daar op aan. Söder legde zijn lot echter in handen van het CDU-partijbestuur. De Beierse leider kreeg wel de steun van zijn eigen CSU, maar als de CDU-top zich achter Laschet schaart, legt Söder zich daarbij neer. 'Als het Armin wordt, heeft hij mijn volle steun.' Hij zei elke beslissing 'zonder wrok' te aanvaarden.

Nu ontbreekt enkel de Union nog, en dan kunnen we het eindelijk over inhoud hebben.
Christian Lindner
Voorzitter liberale FDP

De aanslepende vete zet kwaad bloed in de rangen van de CDU/CSU, waar velen vrezen dat die onherstelbare schade aanricht op amper vijf maanden van de verkiezingen. Parlementsleden vrezen het gelag te betalen als de 'Union' bij de verkiezingen kopje onder gaat.

De politieke rivalen steken de vinger graag nog eens diep in de wonde. SPD-kopstuk Olaf Scholz riep op snel een einde te maken aan 'een onwaardig moddergevecht'. 'We hebben wel wat belangrijkers te doen', zei Scholz, met een verwijzing naar corona. De liberale voorman Christian Lindner wees er fijntjes op dat de CDU/CSU als laatste haar lijsttrekker moet bekendmaken. 'Nu ontbreekt enkel de Union nog', zei hij, 'en dan kunnen we het eindelijk eens over de inhoud hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud