nieuwsanalyse

En plots draait Britse kiesstrijd rond veiligheid

Corbyn vindt dat premier May moet opstappen omdat ze de politiemacht met 20.000 eenheden heeft afgeslankt. ©EPA

Met drie aanslagen in drie maanden verschuift de brexit steeds meer naar de achtergrond als inzet van de Britse stembusslag donderdag. Wie het land veilig houdt, boeit de kiezer wel.

Premier May moet aftreden vanwege de politiebesparingen die ze de voorbije jaren heeft doorgevoerd.’ Die oproep lanceerde Jeremy Corbyn, de voorzitter van Labour, maandag in de nasleep van de aanslag in Londen zaterdagavond. Oppositieleider Corbyn vindt het niet kunnen dat het Verenigd Koninkrijk het in deze tijden van terreur met 20.000 agenten minder moet doen als gevolg van de besparingen van de Conservatieven.

De aantijging wijst er nog eens op dat veiligheid nu helemaal in het centrum van de belangstelling staat van de verkiezing donderdag. Over de brexit, waar het in May's ogen om hoorde te draaien, spreekt bijna niemand nog.

Maar May en Corbyn konden niet anders dan hun campagne bijsturen nadat afgelopen weekend bij nieuwe terreur in Londen zeven mensen waren omgekomen, naast de drie neergeschoten daders. Die hadden eerst voetgangers op London Bridge aangereden, waarna ze omstanders met messen aanvielen. Tientallen gewonden liggen nog altijd in het ziekenhuis. De politie arresteerde intussen twaalf mensen.

'Genoeg is genoeg'

'Genoeg is genoeg', brieste premier May zondag al tijdens een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street 10. Ze deed haar best om er zich als een sterk, vastberaden leider te profileren. 'We hebben drie aanslagen gehad in drie maanden', zei ze. 'Vijf andere werden verijdeld. De dingen kunnen niet meer voort zoals nu.’ Daarmee zette de premier de toon voor de laatste dagen van de verkiezingsstrijd.

Over hoe die nieuwe focus op veiligheid de verkiezingen zal sturen, lopen de meningen uiteen. Op het populistische UKIP na wil geen enkele partij te nadrukkelijk inspelen op de aanslagen. Al waren zowel May als Corbyn duidelijk feller in hun taalgebruik na de aanslag in Londen dan na die in Manchester bijna twee weken geleden. Na een korte onderbreking zondag werden de campagnes ditmaal ook snel weer opgepikt.

Bij mij is er stabiliteit

May probeert de kiezer te verleiden met het vooruitzicht op stabiliteit wanneer zij het land blijft leiden. Ze beloofde ook de strijd tegen het 'kwaadaardig islamistisch extremisme' op te voeren. 'Er is te veel tolerantie geweest', zei de premier.

Met die sterke taal keert May terug naar de retoriek die ze hanteerde als minister van Binnenlandse Zaken. Toen stelde ze controversiële plannen voor, zoals het bannen van groepen die extreme gedachten promoten zonder dat ze misdaden hadden gepleegd. Die voorstellen kwamen er nooit door.

Maar de aard van de dreiging is veranderd, stelt May vast. Die komt volgens haar niet meer van georganiseerde netwerken, wel van copycats die geïnspireerd raken door eerdere aanslagen. 'De drie aanslagen die we hebben gezien, waren onderling niet gelinkt', zei de premier. May wil de Britse antiterreurstrategie aanpassen aan die realiteit.

Schieten om te doden

Ook Corbyn, die de voorbije weken steeds beter in de markt ligt, was de voorbije dagen feller dan voorheen. Naast de beschuldigingen aan het adres van May probeert de Labour-leider ook zijn eigen, softe imago over terreur bij te stellen.

Na de aanslag in de Bataclan in Parijs had hij zich afgevraagd of agenten wel mochten schieten om te doden. Nu stelt hij dat de politie de ‘volledige autoriteit moet krijgen om de mensen te beschermen’.

In de felbevochten eindspurt naar donderdag wordt het steeds duidelijker dat May het moeilijk zal krijgen. Waar haar partij aanvankelijk uitging van een comfortabele meerderheid bij de vervroegde stembusgang - die May in april zelf had uitgeroepen - lijkt het er nu op dat de Conservatieven hun meerderheid kunnen verliezen.

Een nieuwe projectie van het Britse bureau YouGov stelde maandag dat de Conservatieven op slechts 305 zetels kunnen rekenen. Voor een meerderheid zijn 326 zetels vereist. Oppositiepartij Labour zou 268 zetels krijgen.

Dat kan betekenen dat een coalitieregering nodig is. Dat is een streep door de rekening van May.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud