Eurofoob UKIP breekt binnen in Brits parlement

Douglas Carswell, sinds vorige maand lid van UKIP, won tussentijdse verkiezingen in Clacton. ©Photo News

De anti-EU-partij UKIP heeft bij een tussentijdse verkiezing in het Zuid-Engelse kustplaatsje Clacton haar allereerste Britse parlementszetel binnengehaald. En bijna had de partij van Nigel Farage een tweede zetel beet.

Het is Douglas Carswell die de zetel binnenhaalde en de voorkeur kreeg op zijn concurrenten van de Conservatieven en de Labourpartij. 'Er is niks wat we niet kunnen bereiken', sprak de winnaar zijn fans toe. De overwinning was verwacht, maar Carswell verraste wel met de grote hoeveelheid stemmen die hij binnenhaalde: niet minder dan 60 procent.

De 43-jarige Carswell liep vorige maand over van de Conservatieven van premier David Cameron naar de rechtspopulistische en eurofobe United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage. Omdat hij zijn mandaat had neergelegd, waren er tussentijdse verkiezingen nodig.

Ook in Manchester-regio Heywood & Middleton, sinds jaar en dag een bolwerk van Labour, gooide UKIP hoge ogen. John Bickley greep maar nipt naast een zetel. Hij haalde meer dan 11.000 stemmen, amper 600 minder dan Labour. Goed voor 39 procent van de stemmen - tegen 41 procent voor Labour -, wat meteen UKIP's beste resultaat ooit is in het noorden van Engeland. In 2010 behaalde de partij er slechts 3 procent de stemmen.

UKIP hoopt dat Carswells zetel in het Lagerhuis haar de nodige wind in de zeilen geeft voor de parlementsverkiezingen in mei volgend jaar. Bij de recente Europese verkiezingen veroverde de partij al tal van kiezers én zetels van de tory's.

Overlopers

Carswell is overigens niet de enige Conservatief die naar UKIP is overgelopen omdat Cameron in hun ogen een te eurofiele koers rijdt. Eind september volgde parlementslid Mark Reckless zijn voorbeeld. Hij wordt volgende maand in stelling gebracht tijdens de tussentijdse verkiezing in het Zuid-Engelse Rochester. Analisten oordelen dat Reckless de partij van Cameron nog meer pijn kan doen dan Carswell.

Na Reckless maakten ook nog Richard Barnes, de voormalige viceburgemeester van Londen, en financier Arron Banks de oversteek.

Niettemin blijft het erg onwaarschijnlijk dat UKIP in mei meer dan 10 van de 650 parlementszetels in Westminster binnenhaalt. Maar het groeiende succes van de partij zal wel het conservatieve en socialistische electoraat verdelen en het voor hen moeilijker maken om de absolute meerderheid te behalen. Dat vergroot de kans dat het nieuwe Lagerhuis in handen komt van een coalitie.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud