Advertentie

Europa start procedure om Le Pen onschendbaarheid af te nemen

©AFP

Het Europees parlement start vandaag de procedure om de Franse presidentskandidate Marine Le Pen haar onschendbaarheid te ontnemen wegens misbruik van middelen.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro op gezag van Europese bronnen.

Het Europees Parlement start die procedure op na een vraag van het Franse gerecht om de leidster van het Franse extreemrechtse Front National haar onschendbaarheid op te heffen. Le Pen - die afgelopen zondag nog samen met de onafhankelijke Emmanuel Macron wist door te stoten naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen - wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben met overheidsgeld.

Ze zou samen met nog een ander europarlementslid, Marie-Christine Boutonnet, met Europese toelagen medewerkers betaald hebben die in Frankrijk voor het FN werkten. Het gaat dus om fictieve tewerkstelling met Europees geld.

Bij opstart van de procedure zal Le Pen zich moeten verantwoorden in commissie en plenaire zitting van het Europees parlement. Die neemt daarna een beslissing. De procedure kan maanden in beslag nemen.

Procedure van vier maand

Eerder legde Le Pen een convocatie van het gerecht naast zich neer, waarbij ze zich op haar onschendbaarheid beriep. Wel beloofde ze na de parlementaire verkiezingen in juni haar medewerking te geven. Maar de onderzoeksrechters willen het daarbij niet laten.

Op zich zal de vraag om de opheffing van haar onschendbaarheid de loop van de presidentsverkiezingen niet verstoren. Het duurt vier tot acht maanden alvorens de procedure afgerond is. Maar het feit dat de zaak opnieuw in de belangstelling komt, is erg vervelend voor Le Pen.

Le Pen is door het Europees parlement al gesanctioneerd in een ander dossier. Haar parlementair medewerkster Catherine Griset, die daarvoor betaald werd door Europa, werkte in realiteit als secretaris en kabinetschef van het FN. In die zaak werd het loon van Le Pen geplafonneerd op 3.000 euro en verloor ze alle toelages, zoals onder meer haar onkostenvergoeding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud