Europees Parlementslid PS ziet Didier Reynders liever niet in Europa

Marie Arena (PS). ©Guy Puttemans

'Twee vertegenwoordigers uit dezelfde familie is niet representatief voor ons land', klinkt het.

Europees Parlementslid Marie Arena (PS) is er geen voorstander van dat ons land ontslagnemend vicepremier Didier Reynders zou voordragen als Europees Commissaris. Dat liet ze donderdag verstaan op de Franstalige openbare omroep RTBF.

Zoals elke lidstaat moet ons land een kandidaat naar voren schuiven om in de volgende Europese Commissie te zetelen. Normaal gezien maakt de post deel uit van de regeringsonderhandelingen, maar federaal is het startschot daarvan nog lang niet gegeven. Bovendien is de uittredende regering maar goed voor 38 van de 150 zetels in de Kamer, wat de oefening nog bemoeilijkt.

Twee liberalen

De socialisten zijn overtuigde Europeanen en zijn dus ook geïnteresseerd in het werk van de Commissie.
Marie Arena (PS)
Europees Parlementslid

Een van de namen die naar voren worden geschoven, is die van minister van Buitenlandse Zaken Reynders. Maar dat zou betekenen dat ons land twee Franstalige liberalen voor hoge functies naar Europa zou sturen. Eind dit jaar wordt ontslagnemend premier Charles Michel voorzitter van de Europese Raad.

'Twee vertegenwoordigers uit dezelfde politieke familie, dat is niet echt representatief voor ons land', reageerde Arena op de radiozender La Première. Woensdag verklaarde een goede bron dat de PS als grootste Franstalige partij betrokken is bij de gesprekken over de Europese Commissaris. Volgens sommige media zullen de socialisten geen kandidaat naar voren schuiven en Reynders steunen.

Debat

Bij Arena klinkt dus een ander geluid. 'Socialisten hebben altijd veel hebben geïnvesteerd in de Europese zaak', zegt het Europees Parlementslid, dat verwijst naar de passage van oud-partijvoorzitter Philippe Busquin bij de Commissie. 'Ja, de socialisten zijn overtuigde Europeanen en zijn dus ook geïnteresseerd in het werk van de Commissie.'

De laatste twee mandaten in de Commissie werden bekleed door Nederlandstaligen: de Open VLD'er Karel De Gucht en de CD&V'ster Marianne Thyssen. 'Het is de gewoonte dat er na twee Nederlandstalige mandaten twee Franstalige mandaten komen. Het is aan de volgende federale regering om te beslissen', besluit Arena, die pleit voor een debat in de Kamer voor er een beslissing valt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud