Advertentie

EVP-fractie schuift Roberta Metsola naar voren als Parlementsvoorzitster

Roberta Metsola is Maltese en de vice-voorzitster van het Europees Parlement. Ze werd woensdagavond verkozen tot de kandidaat van de EVP om de socialist David Sassoli af te lossen als voorzitter van het Europees Parlement. ©EPA

De grootste fractie in het Europees Parlement, de centrumrechtse EVP, draagt de Maltese Roberta Metsola voor als nieuwe voorzitster van het Europees Parlement. De socialisten sturen aan op een clash over de machtswissel.

De centrumrechtse EVP-fractie, de grootste in het Europees Parlement, koos woensdag een opvolger voor Parlementsvoorzitter David Sassoli. Die wissel halfweg het mandaat van vijf jaar maakte volgens de EVP deel uit van een deal tussen de drie belangrijkste parlementaire groepen, de socialisten van S&D, de liberale Alde en de centrumrechtse EVP.

Drie kandidaten, onder wie twee vrouwen, streden voor de nieuwe topjob: de Nederlandse Esther de Lange, de Maltese Roberta Metsola en de Oostenrijkse Othmar Karas. Metsola haalde al bij de eerste ronde 64 procent van de stemmen en sleepte de benoeming in de wacht. De Lange werd tweede met 44 op 174 stemmen, waaronder die van de Vlaamse CD&V-collega's.

De meeste topposities in de EVP worden ingepalmd door de grote landen. Metsola, een van de vice-voorzitters van het Europees halfrond, is een zeldzame uitzondering op die regel. Duitsland nam altijd al een centrale rol op in de Europese Volkspartij (EVP), maar fractievoorzitter Manfred Weber aast al op een andere toppost: hij wil de Pool Donald Tusk opvolgen als voorzitter van de Europese Volkspartij EVP.

De voordracht van Metsola leidt intussen naar een clash tussen de grote partijen. Parlementsvoorzitter Sassoli liet dinsdag weten 'beschikbaar te blijven'. De sociaaldemocraten putten kracht uit de opmars van de socialisten bij recente verkiezingen in Europa. EVP-fractieleider Manfred Weber dreigt ermee het been stijf te houden en belangrijke wetgeving te blokkeren. De overige fracties vinden dat de voorzitter van het Parlement moet worden verkozen door alle Parlementsleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud