Extra steun nodig voor regering-Rutte na verkiezingsnederlaag

Premier Mark Rutte van de VVD spreekt tijdens de verkiezingsnacht ©EPA

In Nederland zijn de provinciale verkiezingen uitgedraaid op een nederlaag voor de regering. Vooral coalitiepartner PvdA werd afgestraft. Premier Rutte moet op zoek naar extra steun van oppositiepartijen.

De Nederlanders verkozen woensdag hun Provinciale Staten, de besturen van de twaalf Nederlandse provincies. De provinciale verkiezingen hebben echter ook een nationale impact, omdat de 570 provinciale verkozenen later – op 26 mei – bepalen hoe de 75 zitjes van de Eerste Kamer worden verdeeld. De Eerste Kamer is het equivalent van de Belgische Senaat en beoordeelt de wetsvoorstellen van de Tweede Kamer.

Nederland wordt momenteel bestuurd door een regering die bestaat uit de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte en de sociaaldemocratische PvdA van Diederik Samsom. Samen hebben ze in de Eerste Kamer geen meerderheid – ze hebben slechts 30 van de 75 zetels – en daarom regeren ze met de steun van drie oppositiepartijen: D66, ChristenUnie en SGP.

Zoals te verwachten was zijn de twee regeringspartijen woensdag flink afgestraft voor hun besparingsbeleid van de laatste jaren. De VVD verliest 3 zetels maar blijft met 13 zetels wel de grootste partij in de Eerste Kamer. Veel zwaarder is de klap voor de PvdA, die 6 van de 14 zetels kwijtspeelt en op 8 strandt.

Het conservatieve CDA wint 1 zetel en komt op 12. De beste zaak doen de linksliberalen van D66: zij verdubbelen hun zeteltal van 5 tot 10. De PVV verliest een zetel en komt op 9, evenveel als de SP, dat wel 1 zetel winst boekt. GroenLinks verliest een zetel en komt op 4. De ChristenUnie wint er een en komt op 3. 50Plus, de SGP en de Partij voor de Dieren verdubbelen alle drie: van een naar twee zetels. OSF - een samenwerkingsverband van lokale partijen - behoudt haar ene zetel.

De opkomst was behoorlijk laag: waarschijnlijk slechts 47,5 procent, fors minder dan de 56 procent van vier jaar geleden.

De uitslag heeft de kaarten voor premier Rutte wel aardig herschikt. Hij moet in ieder geval op zoek naar meer steun voor zijn minderheidskabinet. Mogelijke nieuwe samenwerkingspartners zijn CDA, SP en Groenlinks. Met elk van deze drie partijen zou Rutte een meerderheid in de Senaat kunnen realiseren. Maar wie het ook wordt, de partij zal eisen stellen bij de grote opdracht die Rutte zichzelf heeft opgelegd: de herziening van het belastingstelsel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud