Extreme partijen winnen verkiezingen in Thüringen

Minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) en zijn vrouw brengen hun stem uit. ©AFP

De hoge scores van de extreemlinkse Die Linke en de extreemrechtse AfD bij de verkiezingen van zondag maken een regeringsvorming in de Duitse deelstaat zeer moeilijk.

Thüringen lijkt af te stevenen op een lange periode van politieke onzekerheid. De kiezers hebben bij deelstaatverkiezingen massaal voor twee extreme partijen gestemd, waardoor het centrum verdampt.

Het zware verlies van de CDU en de SPD in Thüringen zet druk op de federale regering in Berlijn.

Die Linke gaat in de oostelijke deelstaat vooruit en behaalt 31 procent van de stemmen. Daardoor wordt het de grootste partij. AfD van voorman Björn Höcke van de extreemrechtse vleugel  van de partij boekt de grootste vooruitgang en verdubbelt zijn stemmen tot 23,5 procent.

De christendemocraten (CDU) van bondskanslier Angela Merkel verliezen een derde van de stemmen en vallen terug op 22 procent. Ze waren vijf jaar geleden nog de grootste partij. De socialistische SPD, die samen met de CDU in de federale regering zit, zakt naar 8 procent. De groenen en liberale FDP halen nipt de kiesdrempel van 5 procent.

Geen enkele partij wil regeren met de AfD. Die Linke en de CDU kunnen een regering vormen, want ze halen samen 50 van de 90 zetels in het deelstaatparlement. Maar beide partijen hebben dat uitgesloten.

Uitbreiding

De huidige coalitie van Die Linke, de SPD en de groenen haalt slechts 42 zetels en verliest haar meerderheid. De enige mogelijke coalitie lijkt een uitbreiding van de huidige regering met de liberalen. Die haalt een krappe meerderheid van 47 zetels.

Het zware verlies van de CDU en de SPD zet druk op de federale regering in Berlijn. Bij de SPD gaan er al langer stemmen op om zich terug te trekken uit de regering. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud