Advertentie

Fillon excuseert zich voor 'inschattingsfout'

De Franse presidentskandidaat voor de Republikeinen, François Fillon, gooit de handdoek vooralsnog niet in de ring. ©AFP

De Franse centrumrechtse presidentskandidaat François Fillon heeft zich verontschuldigd voor verkeerde inschattingen rond het inhuren van zijn vrouw.

Maar hij heeft zich daarbij in een persconferentie meteen fel verweerd tegen aantijgingen over frauduleuze praktijken rond het inhuren van familieleden.

Republikein Fillon beklemtoonde dat hij de wet niet heeft overtreden en dat de medewerking van zijn vrouw Penelope in alle openheid en eerlijkheid is verlopen. Zij is volkomen legaal betaald als cruciaal medewerkster in zijn loopbaan als politicus.

Fillon zei dat vroeger dingen normaal gevonden werden, waar men nu anders tegenaan kijkt, zoals familie helpen, en dat is bij nader inzien zijn inschattingsfout geweest. Fillon verontschuldigde zich, maar zei dat 'het niet aan de media is om mij te veroordelen, maar aan de Fransen'.

'Niets te verbergen'

De 62-jarige presidentskandidaat zei 'niets te verbergen te hebben na een voorbeeldige politieke carrière van 32 jaar'. Ten aanzien van zijn vrouw Penelope, afkomstig uit Wales, zei hij dat ze als medewerkster voor zijn taken van parlementslid vijftien jaar lang  zijn agenda bij heeft gehouden, bezoeken in 'zijn' departement Sarthe heeft voorbereid of post heeft beantwoord.

De zinsnede uit een oud interview in het Engels waarin zij stelt nooit voor hem te werken, is volgens Fillon uit zijn verband gerukt. Ze is nooit mijn ondergeschikte geweest, aldus Fillon.

Zijn echtgenote verdiende 3.677 euro netto per maand. Fillon maakte meteen duidelijk dat hij niet van plan is de race om het presidentschap op te geven. 'Ik sta overeind en ik ben de enige kandidaat die het herstel van Frankrijk kan bewerkstelligen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud