portret

Financiële topvrouw veegt voor tweede keer vloer aan met brexiteers

Met de nederlaag van premier Boris Johnson voor het Brits Hooggerechtshof boekt antibrexitactiviste en financiële topvrouw Gina Miller een tweede juridische overwinning in haar strijd tegen de brexit.

Johnson had niet het recht om het Brits parlement vijf weken lang te laten opschorten, oordeelde het Hooggerechtshof dinsdag, onder meer na een klacht van Miller.

'De uitspraak van vandaag bevestigt dat we in een rechtsstaat leven waarin wetten gelden. Wetten die zelfs de premier moet naleven', zei Miller na afloop van de zitting op de trappen van de Supreme Court, geflankeerd door haar advocaten en lijfwachten.

'Sta de regering niet toe om de ernst van deze unanieme uitspraak te relativeren. (...) De volksvertegenwoordigers moeten nu aan het werk om deze regering, die geen scrupules heeft, rekenschap te laten afleggen.' 

De toespraak van Miller op de trappen van de Supreme Court

De 54-jarige Miller, die na haar toespraak op applaus en enthousiast gejoel onthaald werd, ontpopte zich de voorbije jaren als één van de meest vocale en mediagenieke gezichten van het anti-brexitkamp in het Verenigd Koninkrijk. 

Beloofde land

In 2016 trok de in Guyana geboren juriste al eens met succes naar het Hooggerechtshof. Toen trok ze ten strijde tegen het plan van de Britse regering om artikel 50 te activeren zonder het parlement te raadplegen. Met artikel 50 werd de uitstap uit de Europese Unie formeel op gang getrapt. 

'Als een kind van het Britse Gemenebest ben ik opgegroeid met het geloof dat Groot-Brittannië het beloofde land was', legde ze uit in haar autobiografie 'Rise'. 'Een land met een stevige rechtsstaat, en waar fatsoen in het nationaal dna zat.'

Ook haar persoonlijke strijd voor de juiste zorgen voor haar dochter, die gehandicapt geboren werd door een tekort aan kraamhulp, spelen een rol in haar engagement, zegt ze. 'Ik leerde dat je met wetgeving, lobbyen en op heel veel deuren kloppen dingen kan veranderen.' 

Haar publieke strijd tegen de brexit maakte haar een populaire schietschijf voor het 'Leave'-kamp. Ze werd bedreigd, uitgescholden op straat, en de adellijke brexiteer Rhodri Phillips beloofde 5.000 pond aan 'eenieder die Miller 'per ongeluk' wilde doodrijden'.

Zwaargewicht in de City

Als topvrouw van SCM Direct, de vermogensbeheerder die ze samen met haar echtgenoot en voormalig hefboomfondsbeheerder Alan Miller oprichtte, is Miller ook een zwaargewicht in de Londense City. Ook daar durft ze met scherp schieten.

Miller, die fortuin vergaarde door haar marketingbureau te verkopen, noemde de sector van het fondsbeheer 'moreel bankroet' door de hoge en ondoorzichtige kostenstructuren.

Begin 2019 was ze gastspreker op de Fund Awards, het fondsenevent van De Tijd en L'Echo.

Miller noemde het Verenigd Koninkrijk toen een 'compleet gepolariseerd land waar de rede verdwenen is'. 'Ik ben bang dat de brexit een cultus geworden is. Iedereen die er zich tegen uitspreekt, is een slecht persoon.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud