Forse winst voor groenen in Zwitserland

De groene partijleidster Regula Rytz omhelst een partijgenote na de eerste resultaten. ©AFP

Volgens de voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen gaan de twee groene partijen gaan sterk vooruit. De rechts-populistische SVP/UDC blijft echter de grootste partij.

De groenen plukken de vruchten van een campagne waar de klimaatverandering een belangrijk thema was. De groene partij GPS/PES wint 5,9 procentpunt tot 13 procent en wordt daarmee de vierde partij. De kleinere groen-liberale partij GLP/PVL wint 3,3 procentpunt tot 7,9 procent. Dat blijkt volgens uit de derde tussentijds analyse van de verkiezingsresultaten.

Als de Groenen inderdaad de vierde partij worden in Zwitserland, maken ze kans om een minister te leveren. In het land verdelen de grootste partijen zeven ministerposten via een 'magische formule'. Het zou dan de eerste keer zijn sinds 1959 dat er een nieuwe partij in de regering komt.

Het grootste verlies, -3,6 procentpunt, is er voor de rechts-populistische SVP/UDS, die vooral inzet op een anti-Europees en anti-immigratie discours. Maar met 25,8 procent van de stemmen blijft ze wel met voorsprong de grootste partij.

De socialistische PS/SP zou 2,2 procentpunt verliezen en terugvallen tot 16,6 procent, terwijl de rechtse liberaal-radicale partij (PLR/FDP) 1,1 procentpunt lager zou gaan tot 15,3 procent. De christendemocraten (PDC/CVP), worden voorbijgestoken door de groenen en zouden uit komen op 11,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud