Advertentie

Franse kiezer bepaalt toekomst van Europa

©Bloomberg

De Franse presidentsverkiezingen zullen de toon zetten in Europa, politiek maar ook voor de toekomst van het Europese project. Het slechte nieuws is dat de Franse kiezer humeurig is.

Van de vier topkandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen wil er één resoluut uit de Europese Unie, een ander wil grondige veranderingen of anders ook een ‘frexit’. Voorts zijn een koele minnaar en een overtuigde Europeaan aan boord.

Zelden is in een nationale verkiezing zoveel over het thema Europa te doen geweest. Als stichtend lid en groot Europees land kan de Franse kiezer een dwingende boodschap naar de rest van Europa sturen.

Herstel Frans-Duitse as

De conservatief François Fillon en de centrumfiguur Emmanuel Macron zijn voor Europa. Ze rekenen erop dat de Frans-Duitse as kan worden hersteld en zo de Europese motor op toerental kan worden gebracht.

Voor de Europese politiek is het uitkijken naar de uitslag van de eurosceptische populisten. Le Pen en Mélenchon halen samen meer dan 40 procent in de peilingen.

Fillon heeft wel meer reserves. Hij wil een beperking van de immigratie en is gekant tegen vrijhandelsakkoorden à la CETA (het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada) en tegen het Schengenakkoord - dat het vrij verkeer garandeert in een groot deel van Europa.

Maar net als Macron wil hij niet uit de EU stappen, laat staan uit de euro.

Europa is zondebok

Bij de twee extreme kandidaten, de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon en de uiterst rechtse Marine Le Pen, is Europa de zondebok van dienst. Le Pen is visceraal tegen Europa, een Europese vlag moest zelfs uit een televisiestudio voor ze een interview wou geven.

Frankrijk moet uit de euro en op termijn uit de EU. Le Pen belooft daar wel een referendum over en ze stapt op als ze het niet haalt.

Mélenchon bang voor Syriza-scenario

Mélenchon heeft vooral last met het ‘diktat’ uit Berlijn. Hij wil niet eindigen als de ‘vicekanselier van Merkel’. ‘Mélenchon is erg getekend door wat met Syriza in Griekenland is gebeurd’, stelt Manuel Lafont Rapnouil van het studiecentrum European Council on Foreign Relations.

Mélenchon is erg getekend door wat met Syriza in Griekenland is gebeurd.
Manuel Lafont Rapnouil
Franse analist

De extreemlinkse partij Syriza kwam aan de macht door protest tegen de Europese besparingsgolf, maar moest uiteindelijk harde besparingen slikken. Dat wil Mélenchon niet meemaken, al zegt hij niet langer hardop dat hij uit de euro wil. Hij wil de munt pas opgeven als de onderhandelingen over een ‘ander’ Europa op niets uitdraaien.

Franse bevolking wil niet uit eurozone

Voor de Europese politiek is het dus uitkijken naar de uitslag van de eurosceptische populisten. Le Pen en Mélenchon halen samen meer dan 40 procent in de peilingen. Dat is opvallend voor een land waarvan meer dan 70 procent van de bevolking niet uit de euro wil.

De Europese leiders hopen dat Emmanuel Macron het tot president van Frankrijk schopt. ©REUTERS

Een goede score van de twee extreme kandidaten in de eerste ronde of het doorstoten naar de tweede ronde maakt meteen duidelijk dat het populisme niet dood en begraven is in het Europese politieke landschap. Het zou een nieuwe politieke klap zijn na de brexit en de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het nachtmerriescenario voor Europa is een duel tussen Mélenchon en Le Pen in de tweede ronde. Dat lijkt onwaarschijnlijk, maar dat er rekening mee gehouden wordt, bewijst de kracht van de extreme Franse partijen.

De topfavoriet is evenwel Emmanuel Macron: de dam tegen het populisme. Maar dan mag de Franse kiezer niet te humeurig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud