Advertentie

Geflopte PS-kandidaat Hamon richt beweging op

De linkse Franse presidentskandidaat Benoît Hamon richt op 1 juli een eigen beweging op. ©REUTERS

In Frankrijk lijkt de ontbinding van de socialistische partij ingezet. Ex-presidentskandidaat Benoît Hamon kondigde woensdagmorgen aan op 1 juli een nieuwe beweging op te richten.

De Franse presidentsrace laat zijn sporen na. Niet het minst bij de socialistische partij. Sinds haar kandidaat Benoît Hamon in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 april een schamele 6,4 procent haalde, is de PS verdeelder dan ooit.

De partij lijkt in drie kampen uiteen te vallen: een radicaal-linkse vleugel onder leiding van Hamon, een gematigde vleugel onder leiding van voorzitter Jean-Christophe Cambadélis en een rechtervleugel onder leiding van ex-premier Manuel Valls.

Explosie voor of na parlementsverkiezingen?

De meeste analisten zijn het erover eens dat de partij op exploderen staat. De hamvraag lijkt te luiden: gebeurt dat voor of na de parlementsverkiezingen?

Hamon leek de ontbinding woensdagmorgen zelf in gang te zetten. In een gesprek op France Inter maakte hij bekend een nieuwe beweging op te richten. 

'Ik zal een nieuwe beweging oprichten om weer te bouwen aan een vindingrijk links. Die beweging zal alle politieke etiquettes overstijgen', luidde het.

Hamon wil het radicaal-linkse project waarmee hij tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen de boer opging, verder uitbouwen via dat initiatief. Hij houdt de nieuwe beweging op 1 juli boven de doopvont, na de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni dus. 

Bij die stembusslag zal hij nog op de PS-lijst naar een van de 577 parlementszitjes dingen. Hamon riep zijn partijgenoten op de eenheid te bewaren.

'Als de PS wil voorkomen uit het parlement te verdwijnen, moet de partij zich verenigen', stelde de ex-presidentskandidaat.

Valls nog geen kandidaat bij En Marche!

De Franse ex-premier Manuel Valls voldoet voorlopig niet aan de voorwaarden om voor de beweging van Emmanuel Macron op te komen bij de presidentsverkiezingen. Dat zei Jean-Paul Delevoye, de woordvoerder van de commissie die bij En Marche! de kandidaturen onder de loep neemt, woensdag.

Valls had dinsdag openlijk gehengeld naar een plaats op de parlementslijst van La République en marche, zoals En Marche! zich omgedoopt heeft voor de parlementsverkiezingen. Hij wil de nieuwe president naar eigen zeggen aan een parlementaire meerderheid helpen. 

'We beseffen dat het niet per se opportuun is voor En Marche! om hem op onze lijst op te nemen', zei Delevoye. Hij wees er ook op dat zijn commissie al iemand op het oog had voor het kiesdistrict van Valls.

Delevoye herinnerde er ook aan dat de ex-premier nog altijd lid is van de PS en niet van En Marche!. 'We staan niet te springen om mensen te recycleren op onze lijsten.'

De voorzitter van de PS, Jean-Christophe Cambadélis, kondigde woensdagmiddag intussen aan dat zijn partij de procedure in gang gezet heeft om Valls uit de partij te zetten na zijn openlijke vrijage met Macron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud