Advertentie

Griekse premier probeert crisis te ontmijnen

De Griekse premier Antonis Samaras ©EPA

De Griekse premier Antonis Samaras voert de druk op het parlement op om 'zijn' presidentskandidaat te aanvaarden. In ruil belooft hij vervroegde parlementsverkiezingen. Het lijkt een ultieme poging de totale impasse te vermijden.

Griekenland stevent af op een regelrechte politieke kortsluiting. Onder zware druk van de oppositie had premier Antonis Samaras ingestemd de presidentsverkiezingen met twee maanden te vervroegen. Dat bleek een misrekening.

De kandidaat van de conservatief-rechtse regering haalde in de eerste stemronde woensdag niet voldoende stemmen op verkozen te raken. Stavros Dimas, voormalig eurocommissaris, kreeg maar 160 van de 300 parlementsleden achter zich en heeft daarmee nog 20 stemmen te kort.

Als Dimas op 29 december in de derde en laatste ronde niet het vereiste aantal stemmen binnenhaalt, wordt het parlement ontbonden en gaan de Grieken opnieuw naar de stembus. Dan dreigt de totale impasse. In de peilingen steekt het extreemlinkse Syriza er met kop en schouders bovenuit, gevolgd door de extreemrechtse en fascistische partij Gouden Dageraad. Een coalitie tussen beide erfvijanden is zo goed als uitgesloten.

Het scenario waarbij de communistische partij aan zet is, leidt nu al tot nervositeit bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De twee kredietverleners redden Griekenland van het bankroet met een financieel hulpprogramma. Ze vrezen dat Syriza de hervormingen zal ondermijnen die Griekenland sinds 2010 doorvoert in ruil voor de steun.

Het Europese programma verstrijkt eind februari, dat van het IMF loopt tot 2016. De politieke turbulentie in Griekenland doet vrezen voor een herhaling van de eurocrisis. Bij de aankondiging van de vervroegde presidentsverkiezingen slikte de beurs van Athene al zware verliezen.

Samaras doet nu een ultiem voorstel om de impasse te doorbreken. Hij belooft eind volgend jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden als het parlement nu instemt met zijn presidentskandidaat. Samaras lijkt daarmee vooral tijd te willen kopen.

'Het is een nationale opdracht om de president te verkiezen, en het gezond verstand beveelt ons de onderhandelingen met de kredietverleners af te ronden', verklaarde Samaras tijdens een televisietoespraak. Maar Syriza is niet onder de indruk. 'Hij vreest het oordeel van het volk, maar zal er niet aan ontsnappen', luidde het zondag in een mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud