Advertentie
Advertentie

Hartlepool, waar Labour zijn wonden likt

Een metershoge opblaaspop van premier Boris Johnson kijkt tevreden uit over Hartlepool. ©REUTERS

Hoe zeer de snelle vaccinatie-uitrol de Britse premier Boris Johnson een boost gaf, bewijst de zege van de Tory's in het Noord-Engelse Labour-bolwerk Hartlepool.

Nog voor alle stemmen geteld zijn, moesten de lokale Labour-leden het erkennen: ze zijn Hartlepool kwijt. Voor het eerst stuurt het Noord-Engelse havenstadje een conservatief parlementslid naar Londen.

Het is een symbolisch belangrijke oplawaai voor Labour, dat sinds 1974 onafgebroken Hartlepool vertegenwoordigde in Westminster. De tussentijdse verkiezing kwam er nadat het lokale Labour-parlementslid ontslag moest nemen na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Het resultaat is een triomf voor de conservatieve Britse premier Boris Johnson. Terwijl Labour bij de parlementsverkiezingen van 2019 nog vlot won, haalt de Tory-kandidate het nu met bijna 6.000 stemmen voorsprong op de sociaaldemocratische kandidaat.

Hartlepool hoort tot 'The Red Wall', de noordoostelijke regio die traditioneel links stemt.

Het resultaat in Hartlepool doet voor Labour ook het ergste vermoeden voor wat in het politieke jargon 'The Red Wall' wordt genoemd: de Noord-Engelse arbeidersregio die traditioneel links stemt. Of stemde: in 2019 kleurden grote delen van de regio plots Tory-blauw in plaats van Labour-rood.

Maar met de brexit achter de rug en met een nieuwe leider aan het roer - Keir Starmer verving in 2020 de onpopulaire Jeremy Corbyn - hoopte Labour tijdens de lokale verkiezingen de traditioneel linkse 'heartlands' te heroveren. De resultaten van die verkiezingen worden de komende dagen verwacht.

Het vernederende verlies plaatst grote vraagtekens bij de toekomst van Labour. De partij verliest almaar meer progressieve stemmen aan kleinere concurrenten als de LibDems en de Green Party. In steden als Londen en Bristol blijft Labour naar alle waarschijnlijkheid wel aan de macht, maar de spagaat tussen die welvarende steden en het verarmde post-industriële Noord-Engeland blijkt nog zeer moeilijk te overbruggen.

Covid

Voor premier Johnson is het resultaat een grote opsteker. De Britse verkiezingen zijn dan wel lokaal, ze zijn ook een eerste peiling naar hoe de Britten het coronabeleid evalueren. En daarbij lijkt de vlotte uitrol van vaccins zwaarder te wegen dan de allesbehalve foutloze eerdere aanpak van de pandemie.

Ook de boksmatch waarin Johnson de voorbije weken belandde met zijn voormalige rechterhand Dominic Cummings - die een boekje opendeed over mogelijk ongeoorloofde uitgaven van de premier - lijkt niet meteen te blijven hangen.

De komende dagen worden meer resultaten verwacht, ook uit Wales en Schotland. Zeker de Schotse nationalisten beloven sterk te scoren, in schril contrast met de triomferende Johnson bezuiden de grens. De verkiezingen worden in Schotland bijgevolg gezien als een test hoe verenigd het Verenigd Koninkrijk nog is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud