Hofer gaat extreemrechtse FPÖ leiden in Oostenrijk

Norbert Hofer. ©EPA

Norbert Hofer is de nieuwe leider van de Oostenrijkse extreemrechtse partij FPÖ. Op een bijeenkomst in Graz kreeg Hofer 98,25 procent van de stemmen.

Over twee weken vinden in Oostenrijk parlementsverkiezingen plaats en Hofer is met de FPÖ bijzonder ambitieus. 'Ik treed niet aan als leider van een partij die zich op lange termijn tevreden stelt met de tweede of derde plaats', zei hij in een rede tot zijn partijgenoten.

De vroegere minister van Verkeer geldt als een gematigd gezicht binnen zijn partij. Zijn voorganger Heinz-Christian Strache stapte in mei op als vicekanselier en partijleider na het opduiken van de zogenaamde Ibiza-video. Daarin was Strache, samen met vicevoorzitter Johann Gudenus, te zien in een gesprek met een vrouw die zich uitgaf als nicht van een Russische zakenman. In ruil voor overheidscontracten werd de FPÖ beloofd positief in het nieuws te komen.

Die video vormde de aanleiding voor de val van de regering van ÖVP en FPÖ. Op 29 september moeten de Oostenrijkers daarom naar de stembus. Hofer is de man die FPÖ opnieuw succes moet garanderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud