'Italianen bedreigen stabiliteit eurozone'

De antisysteempartij Lega van Matteo Salvini (midden) en de Vijfsterrenbeweging hebben een regeerakkoord bereikt. ©EPA

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire waarschuwt voor negatieve effecten op de euro als de volgende Italiaanse regering eerdere afspraken rond begroting en schulden niet nakomt.

In hun regeerakkoord hebben de Vijfsterrenbeweging en de Lega 60 pagina's volgeschreven om Italië te veranderen. Ze willen de staatsschuld afbouwen, maar niet met belastingen of besparing, maar door economische groei. Daarbij rekenen ze op het herzien van de Europese begrotingsregels.

De Italiaanse populisten hebben aangekondigd dat ze een einde willen maken aan de 'besparingen' en de 'dictaten uit Brussel'. Ze willen ook meer gaan samenwerken met Rusland.

Frankrijk reageert alvast negatief op de plannen van zijn buurland. 'Als de nieuwe regering het risico zou nemen om de engagementen rond schuld, begrotingstekort, de sanering van de banken, dan wordt de financiële stabiliteit van de eurozone bedreigd', verklaarde Le Maire in een televisie-uitzending. 

Regels respecteren

 'Iedereen in Italië moet begrijpen dat de toekomst van Italië in Europa ligt en nergens anders. En daarom moeten de regels gerespecteerd worden', aldus Le Maire. Hij wees er op dat de afspraken uit het verleden gelden wie er ook in de regering zit.

Premier

Intussen hebben de Lega en de Vijfsterrenbeweging een akkoord bereikt over de toekomstige premier en de samenstelling van de regeringsploeg. Dat heeft de leider van de Lega, Matteo Salvini, zondag aangekondigd. Het akkoord zal maandag voorgelegd worden aan president Sergio Mattarella.

"We hebben een akkoord over de regeringsleider en de ministers. We hopen dat niemand een veto stelt tegen een keuze die de wil van de meerderheid van de Italiaanse bevolking weerspiegelt", aldus Salvini.

Een naam gaf de leider van de rechtspopulistische partij niet, maar hij verzekerde wel dat noch hijzelf noch Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, het ambt van premier zal opnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect