Italië op weg naar nieuwe verkiezingen

Matteo Salvini, aanvoerder van de Lega. ©REUTERS

DeItaliaanse kiezers moeten hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de stembus, om de patstelling te doorbreken die is onstaan na de parlementsverkiezingen van begin maart.

 De leider van de rechts-populistische Lega, Matteo Salvini, stelde al zondag 8 juli voor. Volgens Salvini is ook de Vijfsterrenbeweging daar voorstander van. Forza Italia, de partij van ex-premier Silvio Berlusconi, wil nieuwe verkiezingen na de zomer.

Begin maart legde de Italiaanse kiezer de kaarten ongelooflijk ingewikkeldDe formatiegesprekken nadien leidden dan ook nergens toe. Met haar anti-establishmentretoriek werd de Vijfsterrenbeweging de grootste partij. Een rechtse alliantie van onder meer Lega en Forza Italia, haalde wel nog net iets meer zetels. De Vijfsterrenbeweging weigert echter in zee te gaan met de door schandalen geplaagde Berlusconi. Dat staat bijgevolg een akkoord met de Lega in de weg.

Na afloop van een consultatieronde verklaarde president Sergio Mattarella de coalitievorming gisteren ‘mislukt’. Hij stelde voor om een ‘politiek neutrale’ regering het land te laten leiden. Die zou dan tegen eind dit jaar de begroting 2019 kunnen klaarstomen om begin volgend jaar nieuwe verkiezingen te houden.

Zijn voorstel van een neutrale regering werd onmiddelijk afgeschoten door de politieke zwaargewichten. Zowel de Vijfsterrenbeweging als Lega zien het niet zitten en willen nieuwe verkiezingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud