Johnson wil vervroegde verkiezingen op 12 december

De Britse premier Boris Johnson ©REUTERS

Als de Europese Unie ingaat op het verzoek om het Britse vertrek uit te stellen tot 31 januari, dan zal de Britse premier Boris Johnson het Britse parlement volgende week laten stemmen over vervroegde verkiezingen op 12 december.

Dat heeft hij donderdag meegedeeld in een brief aan oppositieleider Jeremy Corbyn.

Johnson heeft al twee keer om vervroegde verkiezingen gevraagd. Toen lag de oppositie dwars. Die wil eerst garanties dat een brexit zonder deal van tafel is. Johnson heeft steun van de oppositie nodig, omdat twee derde van de parlementariërs moet instemmen met vervroegde verkiezingen. De Conservatieve Partij van de premier heeft geen meerderheid in het Lagerhuis.

De premier hoopte eerder nog dat hij zijn brexitdeal met de EU voor 31 oktober goedgekeurd kon krijgen. Dat lijkt inmiddels onmogelijk te zijn. Parlementariërs gaven deze week weliswaar voorlopige goedkeuring aan zijn brexitwetgeving, maar stemden vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die 'withdrawal agreement bill' snel af te ronden.

Johnson zei op televisie blij te zijn met de uitkomst van de eerste stemming over de brexitwetgeving, maar vindt ook dat het parlement op de rem trapt. 'Als ze echt meer tijd willen om deze uitstekende deal te bestuderen, dan kunnen ze die krijgen. Maar dan moeten ze wel instemmen met een landelijke verkiezing op 12 december.'

Flextension

De Britse regering zal een landgenoot naar de nieuwe Europese Commissie moeten sturen indien het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie opnieuw wordt uitgesteld. Dat heeft toekomstig voorzitter Ursula von der Leyen donderdag onderstreept. De 27 andere lidstaten van de EU buigen zich momenteel over de vraag van premier Boris Johnson om het Britse vertrek uit te stellen.

'Indien het VK na 1 november nog steeds deel uitmaakt van de EU, dan zal ik uiteraard aan het VK vragen om een commissaris naar Brussel te sturen', zo bevestigde von der Leyen tijdens een bezoek aan Helsinki. De staatshoofden en regeringsleiders houden vooralsnog immers vast aan de regel dat het dagelijks bestuur van de EU moet bestaan uit een onderdaan van elke lidstaat. Von der Leyen onderstreepte dat het uitstel nog niet verworven is, maar volgens de Duitse is de kans groot dat de lidstaten zullen ingaan op het verzoek.

De discussie gaat vooral over de duur van het uitstel. Het Europees Parlement raadt een 'flextension' aan. Het uitstel zou tot 31 januari lopen, maar kan ingekort worden indien de ratificatie van het echtscheidingsakkoord sneller kan afgerond worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud