Advertentie
Advertentie

Kandidaat van Macron voor Parijse sjerp stapt op na seksfilm

Benjamin Griveaux is niet langer kandidaat voor het burgermeesterschap van Parijs.

Benjamin Griveaux, de kandidaat voor La République en Marche (LREM) voor de burgemeesterssjerp van Parijs, stapt op nadat een expliciete film is uitgelekt. Een Russische dissident, die in 2017 asiel kreeg in Frankrijk, meldde zichzelf aan als dader.

Griveaux maakte zijn beslissing vrijdagochtend bekend aan het persbureau AFP. 'Door weerzinwekkende aanvallen heb ik besloten mijn kandidatuur voor Parijs in te trekken. Deze beslissing kost me veel, maar mijn prioriteiten zijn duidelijk. Mijn familie komt eerst', zei de kandidaat van LREM, een vertrouweling van Emmanuel Macron en een medewerker van het eerste uur van de president. 

Volgens Griveaux duwt het filmpje de campagne om het burgemeesterschap van Parijs naar een nieuw dieptepunt. Een website verspreidde woensdagavond een intieme video van Griveaux en seksueel getinte berichten aan een vrouw. Volgens de site ging het wel degelijk over de gewezen woordvoerder van de regering. Donderdag ging het filmpje viraal op de sociale netwerken.

Donderdagochtend had Griveaux zijn programma nog voorgesteld, al wist hij toen al dat de video circuleerde. Tegen de avond bleek zijn kandidatuur onhoudbaar. Griveaux heeft donderdagavond nog overlegd met Macron. Die zou hem steunen, wat ook zijn beslissing zou zijn.

Voor de partij van Macron is de terugtrekking van Griveaux een zware slag. Volgens opiniepeilingen stond hij op de derde plaats voor het burgemeesterschap, na de huidige burgemeester Anne Hidalgo (PS) en de kandidate van Les Républicains Rachida Dati. De aanstelling van Griveaux tot LREM-kandidaat voor Parijs leidde in de partij tot bittere interne gevechten en leidde ertoe dat ook Cédric Villani, ook van LREM, zich kandidaat stelde.

De politiek mag dat niet zijn en kan dat niet zijn.
Raphaël Glucksmann
schrijver en Europees Parlementslid

Griveaux kreeg opvallend veel steun van zijn medekandidaten. De schrik zit er duidelijk in dat de campagne om Parijs een ongekend smerige draai neemt. Villani noemde de terugtrekking van Griveaux 'een bedreiging voor de democratie' omdat hij werd onderuitgehaald door een filmpje. Hidalgo riep op tot 'respect voor het privéleven'.

'Het doet er weinig toe wat je van Griveaux denkt. Deze zaak is smerig en verontrustend voor het vervolg', verklaarde de schrijver en links Europees Parlementslid Raphaël Glucksmann. 'De politiek mag dat niet zijn en kan dat niet zijn. Laat ons collectief hernemen, anders verdrinken we allemaal in het slijk.'

Niet onbesproken

Inmiddels meldde de Russische dissident Petr Pavlensky zelf aan een reeks Franse media dat hij de video had geplaatst. Aan de krant Libération zei hij dat hij een eind wilde maken aan de 'hypocrisie' van Griveaux, omdat die altijd de 'familiewaarden' benadrukt.

Petr Pavlensky, die man die de comprimetterende video van Grimeaux postte.

Pavlensky is niet aan zijn proefstuk toe. Zo nagelde hij zich met zijn scrotum vast aan het Rode Plein. Ook stak hij in Moskou de deur van de inlichtingendienst FSB in brand. Ook in Frankrijk is hij niet onbesproken. Zo stak hij een deur van een filiaal van de Banque de France in brand.

Christophe Castaner, minister van Binnenlandse Zaken, had eerder al verklaard dat de dader 'vanzelfsprekend' zou worden vervolgd. Behalve een serieuze boete is de maximumstraf twee jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud