voorkennis

Kleiduivenprincipe

Annalena Baerbock, de kanselierskandidate van de Duitse groenen. ©AFP

Kan een boek voorkomen dat Annalena Baerbock in Duitsland de journalistieke kleiduif van het jaar wordt?

Begin dit jaar was de kanselierskandidate van Bündnis 90/Die Grünen de plotse hit in de opiniepeilingen voor de Duitse bondsdagverkiezingen van 26 september. Ze prijkte op de covers van alle opinietijdschriften met heldentitels als ‘Die Frau für alle Fälle’ (de vrouw voor elke situatie’).

In mei voerde ze de ranglijst van populairste kanselierskandidaten aan, ver voor CDU/CSU-boegbeeld Armin Laschet en de sociaaldemocraat Olaf Scholz. Haar partij zou in september met afstand de grootste worden.

Maar toen belandde Baerbock in een schandaalsfeer. Ze had haar cv wel erg voluntaristisch opgesteld. Even snel als haar ster rees, kelderde die: in de jongste peiling van de openbare omroep ARD heeft zowel Laschet als Scholz een comfortabele voorsprong op Baerbock. Haar partij is teruggevallen tot de derde plek.

Meteen kan Baerbock in de Duitse pers geen goed meer doen. Wat de correspondent van Financial Times in Duitsland aan zijn oude chef deed denken: die had het verschijnsel ‘het kleiduivenprincipe in de journalistiek’ genoemd. Eerst wordt een nieuwe ster aan het firmament de hemel in geschoten, om daarna op het hoogste punt te worden neergeschoten.

Jetzt

De komende weken moet blijken of Baerbock een fatale crash maakt of toch kan herstellen. Dat herstel zou donderdag moeten beginnen met de publicatie van haar boek ‘Jetzt’ (Nu), waarin ze haar toekomstvisie voor Duitsland uit de doeken doet. De Süddeutsche Zeitung kon het boek vooraf lezen en constateerde zuinig dat de lezer veel te weten komt over Baerbocks grootvader Waldemar, maar niet over haar concrete plannen voor politieke vernieuwing.

Wat voor Baerbock haar boek is, is de terugkeer naar Ivoorkust (Elfenbeinküste in het Duits) donderdag voor voormalig president Laurent Gbagbo. Die werd in 2011 met pek en veren Ivoorkust uit- en een Scheveningse gevangenis ingevlogen. Hij had een verkiezingsnederlaag moeilijk kunnen verkroppen en haalde alles uit de kast om toch president te blijven.

Gbagbo werd in 2011 met pek en veren Ivoorkust uit- en een Scheveningse gevangenis ingevlogen.

Daarvoor moest hij zich verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Oorlogsmisdaden, luidde de aanklacht. Einde verhaal voor Gbagbo, zou u denken. Het tegendeel bleek waar. Het Strafhof sprak Gbagbo in 2019 vrij en vandaag zet hij na meer dan tien jaar afwezigheid voet op Ivoriaanse bodem. Analisten verwachten dat de 77-jarige zich meteen weer actief met ’s lands politiek zal bemoeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud