Kleine voorsprong voor Poolse conservatief Duda in exitpolls

De huidige Poolse president Duda brengt zijn stem uit. ©via REUTERS

De zittende conservatief Andrzej Duda (PiS) neemt een kleine voorsprong in de eerste exitpolls in de voor Europa zeer belangrijke Poolse presidentsstrijd.

Duda haalde 50,4 procent van de stemmen, blijkt uit een eerste peiling. Zijn uitdager, de centristische burgemeester van Warschau Trzaskowski (PO) zou 49,6 procent van de stemmen halen. De eerste officiƫle resultaten worden maandag pas verwacht.

Bij de eerste ronde, twee weken geleden, haalde Duda 43,5 procent van de stemmen. Trzakowski haalde slechts 30,4 procent van de stemmen, omdat er meerdere oppositiekandidaten waren.

Duda is omstreden. Hij steunde de regeringsbeslissing om hoge rechtbanken te muilkorven, waardoor Polen in aanvaring kwam met de Europese Commissie. Critici zeggen dat de president de liberale vrijheden inperkt, onder meer omdat hij de rechten van holebi's en transgenders aanvalt.

Trzaskowski wil de hervormingen van het gerecht terugdraaien en de relaties met de Europese Commissie verbeteren. Hij steunt de holebigemeenschap en is voorstander van een samenlevingscontract voor partners van hetzelfde geslacht.

Opiniepeilingen wezen op een nek-aan-nekrace tussen beide kandidaten. De populariteit van Duda was de jongste maanden gedaald, omdat de coronacrisis heeft geleid tot de eerste recessie sinds het einde van het communistische regime op het einde van de jaren 80.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud