Kritiek op Renzi's njet aan adres Vijfsterrenbeweging

De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi weigert de Vijfsterrenbeweging aan de macht te brengen. ©AFP

De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi ligt, ook in eigen rangen, onder vuur omdat hij mordicus weigert te praten met de Vijfsterrenbeweging, de partij die als grootste uit de Italiaanse verkiezingsrace kwam.

Nu de meeste zetels in het Italiaanse parlement toegewezen zijn, beginnen de verschillende politieke partijen hun post-electorale strategie uit te stippelen. En die oefening leidt hier en daar tot spanningen.

Vooral in het centrumlinkse kamp zitten de kopstukken niet op een lijn. Verbazen hoeft dat niet. De Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni maakte zondag niet zo'n goede beurt.

Een andere ex-regeringsleider, Matteo Renzi, wist zijn troepen niet alleen niet naar de zege te leiden. De PD kreeg zelfs geen 19 procent van de stemmen meer. Bij de Europese verkiezingen in 2014 schaarde Renzi nog 40 procent van de kiezers achter zich.

Opvolger na regeringsvorming

De pandoering van zondag zette de Florentijn er maandag toe aan zijn ontslag als partijleider aan te kondigen. Maar een opvolger zal pas aangewezen worden nadat een nieuwe regering in het zadel zit.

Daarvan zal zijn partij geen deel uitmaken, benadrukte Renzi. 'De PD neemt in het nieuwe parlement plaats op de oppositiebanken. Ik sta garant dat de PD geen antisysteempartij in het zadel brengt', voegde hij eraan toe, alluderend op de Vijfsterrenbeweging.

Renzi haalt uit

Dinsdag haalde Renzi in een bijdrage op Facebook nog eens uit naar de anti-establishmentpartij. 'De Vijfsterrenbeweging heeft ons, net als rechts, jarenlang beledigd. Al die tijd hebben ze zich verzet tegen onze waarden', klonk het.

De Vijfsterrenbeweging heeft ons, net als rechts, jarenlang beledigd. Al die tijd hebben ze zich verzet tegen onze waarden.
Matteo Renzi
Italiaanse ex-premier

'Ze zijn anti-Europees, antipolitiek en de haat spat van hun taalgebruik. Zij hebben gezegd dat we corrupt, maffieus en medeplichtig zijn en dat we bloed aan onze handen hebben door de immigratie', ging de ex-premier voort.

'Ik denk niet dat zij plotsklaps hun mening herzien hebben. Dat ze maar een regering op de been brengen, maar dat zal zonder ons zijn', klonk het.

Centrumlinks oneens

Die felle stellingname veroorzaakt evenwel onenigheid in centrumlinkse rangen. 'Renzi dreigt een democratische ramp uit te lokken in Italië en de PD te doen ontploffen', zei Michele Emiliano, die aan het hoofd staat van het regiobestuur van Puglia.

Renzi dreigt een democratische ramp uit te lokken in Italië en de PD te doen ontploffen.
Michele Emiliano
Hoofd regiobestuur Puglia

'De Vijfsterrenbeweging heeft het recht te besturen en de PD moet haar steunen. Anders gaat de beweging in zee met rechts', voegde Emiliano eraan toe. De inwoners van zijn regio schaarden zich zondag achter de anti-establishmentpartij van Luigi di Maio.

Ook de Italiaanse minister van Justitie, Andrea Orlando, hekelde het verzet van Renzi tegen gesprekken met de Vijfsterrenbeweging. Die wist 32,7 procent van de kiezers te verleiden.

Cruciale rol voor president

Of Di Maio überhaupt een poging kan ondernemen om een regering op de been te brengen, hangt van president Sergio Mattarella af. Die heeft nog enkele weken de tijd om zijn opties te overlopen.

Pas nadat het nieuwe parlement op 23 maart geïnstalleerd is en de voorzitters van kamer en senaat gekozen zijn, trekt huidig premier Gentiloni naar het staatshoofd om het ontslag van zijn ploeg in te dienen. Daarna schiet Mattarella zijn consultatieronde op gang.

Salvini wil premierschap

Behalve Di Maio droomt ook Matteo Salvini hardop van het premierschap. De leider van de eurosceptische antimigratiepartij Lega eiste het initiatiefrecht op omdat de centrumrechtse alliantie, waarvan de Lega, Forza Italia en de Fratelli d'Italia deel uitmaken, meer stemmen haalde dan de Vijfsterrenbeweging.

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi vormde samen met de Lega van Matteo Salvini (rechts) een centrumrechts blok dat de meeste stemmen haalde maar geen volstrekte meerderheid heeft. ©AFP

Centrumrechts klokte af op 37 procent van de stemmen. Dat volstaat evenwel niet voor een volstrekte meerderheid.

'Ons blok kwam als grootste uit de stembusslag en heeft het recht en de plicht om een regering te vormen zodat we ons programma kunnen uitvoeren en belastingen kunnen verlagen en de strijd tegen de immigratie kunnen opdrijven. Wij hebben een ploeg en staan klaar', zei Salvini dinsdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud