Advertentie
analyse

Le Pen niet bij voorbaat kansloos tegen Macron

FN-frontvrouw Marine Le Pen maakt weinig kans om de tweede ronde te winnen, maar het kan. ©EPA

Emmanuel Macron heeft de beste kaarten om de nieuwe Franse president te worden. Maar zijn tegenstrever Marine Le Pen, die tijdelijk een stap opzij zet, is niet kansloos in een politiek verdeeld Frankrijk.

Vrijwel alle klassieke politici van links en rechts, tot president François Hollande, roepen op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen. In de peilingen krijgt de links-liberale kandidaat 60 procent van de kiesintenties, Le Pen komt uit op 40 procent.

Macron heeft ook de geschiedenis mee: slechts tweemaal werd de winnaar van de eerste ronde in de tweede geklopt door de underdog. Alles wijst dus op een vlotte zege van Macron, die dan op 14 mei de sleutels van het Elysée krijgt.

Le Pen is niet geheel kansloos

Geheel kansloos is Le Pen evenwel niet. De Franse kiezer heeft in deze lange campagne al een paar keer het vooraf geschreven scenario naar de prullenmand verwezen.

Hoe meer Macron geassocieerd wordt met de klassieke politici, hoe meer dat in zijn nadeel speelt.

Bij de voorverkiezingen van zowel rechts als links haalde de favoriet het niet. En in de eerste ronde van de presidentsrace won niet Le Pen, zoals al twee jaar voorspeld werd, maar Macron, die zes maanden geleden niet eens op de lijstjes stond.

Deel rechts electoraat naar FN-kandidate

De vraag is dus of de kiezer de consignes om voor Macron te stemmen zomaar zal aanvaarden van de politieke klasse. Het rechtse electoraat zag een bijna zekere zege van François Fillon verdampen door de schandalen rond zijn persoon.

7,7 miljoen stemmen
Marine Le Pen haalde 7,7 miljoen stemmen zondag, een record voor het FN.

Een deel van dat electoraat maakt vrijwel zeker de overstap naar Le Pen, die maandagavond op de Franse tv duidelijk hengelde naar die rechtse stem.

Ook kiezers van Debout La France van kandidaat Nicolas Dupont-Aignan (5% in de eerste ronde) zouden massaal kunnen overstappen omdat het programma van Front National veel gelijkenissen vertoont met dat van Debout La France.

Wat doet teleurgestelde linkse kiezer?

Aan de linkerzijde moeten veel teleurgestelde kiezers niets hebben van Le Pen, maar evenmin van Macron. Of die kiezer op 7 mei nog opdaagt, is maar de vraag. Jean-Luc Mélenchon, de extreemlinkse topkandidaat, weigerde opvallend genoeg een stemadvies te geven.

De campagne wordt vanaf nu ook harder en persoonlijker. Macron dankt zijn succes aan meetings en aan het feit dat hij ‘de kloof tussen links en rechts wil overbruggen met nieuwe politiek’. Dat wordt een stuk moeilijker. De finalisten gaan in directe confrontatie met elkaar.

'Macron is man van het systeem'

Le Pen koppelde maandag al Macron aan de oude politieke kaste en aan zijn verleden als zakenbankier. Een man van ‘het systeem’ dus.

Le Pen maakte maandagavond bekend voorlopig een stap opzij te doen als FN-voorzitster.

Zij kan zich dan profileren als de échte verandering. De massale steun aan Macron kan zo in zijn nadeel spelen.

Ook zal ze het thema veiligheid, identiteit en immigratie opnieuw ten berde brengen. Dat is in een door terreur geteisterd Frankrijk een belangrijk dossier. Een nieuwe aanslag zoals die op de Champs-Élysées vorige donderdag zou haar positie versterken.

Le Pen sterk in debat

Le Pen kan ook scherp uit de hoek komen tijdens een debat, niet meteen de sterkte van Macron. Het tv-debat op 3 mei wordt wellicht bepalend.

Emmanuel Macron heeft er alle belang bij zoveel mogelijk kiezers te mobiliseren. ©REUTERS

Ook daarin zal Macron zich duidelijk moeten profileren en bewijzen dat hij echt vernieuwing wil. Hoe meer hij geassocieerd wordt met de klassieke politici, hoe meer dat in zijn nadeel speelt.

Le Pen haalde met 7,7 miljoen stemmen het hoogste stemmenaantal ooit voor het Front National. Dat zijn trouwe kiezers. Voor Macron wordt mobilisatie allesbepalend.

Macron moet stedelingen mobiliseren

In Frankrijk loopt een dubbele politieke cesuur. De oostkant en het zuiden zijn overwegend voor het FN. Het westen is vooral voor Macron.

De andere breuklijn is die tussen stad en platteland. In vrijwel alle grote steden is het FN een kleine partij, zelfs in de gebieden waar ze domineert.

Het platteland en de kleinere gemeenten zijn eerder FN. Als Macron erin slaagt de stedelingen te mobiliseren tegen Le Pen, stijgen zijn kansen, want 76 procent van het electoraat woont in steden met meer dan 15.000 inwoners.

Le Pen doet stap opzij aan hoofd FN

Le Pen zet in elk geval alle zeilen bij om het pleit in haar voordeel te beslechten. Maandagavond maakte ze bekend voorlopig een stap opzij te doen als FN-voorzitster.

‘Om me boven partijpolitieke overwegingen te plaatsen. Want een Franse president moet de president zijn van alle Fransen en alle Fransen verenigen.’

Lage opkomst in voordeel van extreemrechts

Desalniettemin maakt Le Pen weinig kans om het pleit alsnog te winnen, maar het kan. Zeker als de opkomst laag is omdat vele kiezers het voor bekeken houden, of omdat een of ander incident de campagne een onverwachte richting uitstuurt.

En dat valt in deze turbulente campagne niet uit te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud