Lega wint, Vijfsterrenbeweging krijgt slaag in Abruzzen

Lega-boegbeeld Matteo Salvini. ©Photo News

Regionale verkiezingen in de Abruzzen tonen dat het machtsevenwicht in de Italiaanse regering kantelt, ten voordele van de radicaal-rechtse Lega.

Het rechtse Lega van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini is als grote overwinnaar uit de regionale verkiezingen gekomen in de Abruzzen, een regio in Centraal-Italië. De Vijfsterrenbeweging, waarmee Lega samen Italië bestuurt, krijgt slaag.

De rechtse alliantie waartoe Lega behoort, behaalde 49 procent. Binnen dat kartel is Lega de grootste partij met 27,5 procent van de stemmen. 

De Vijfsterrenbeweging haalde 20 procent. Dat betekent dat de links-populistische partij van Luigi Di Maio de helft van haar stemmen kwijt is. Bij de parlementsverkiezingen van maart 2018 haalde de Vijfsterrenbeweging nog 40 procent van de stemmen in de regio.

Het toont hoe de krachtsverhoudingen in de Italiaanse regering kantelen. Bij de parlementsverkiezingen haalde Lega slechts drie zetels in de Abruzzen en de Vijfsterrenbeweging elf.

Centrumrechtse droom

Door de nieuwe machtsverhoudingen is er druk ontstaan op Salvini om vervroegde parlementsverkiezingen uit te roepen en zich te ontdoen van de Vijfsterrenbeweging. 'Een centrumrechtse coalitie is de enige die de sterkte heeft om dit land te leiden', zei de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Antonio Tajani (Forza Italia).

Salvini heeft al herhaaldelijk gezegd dat de regering haar termijn van vijf jaar zal uitdoen. Dit weekend haalde hij eensgezind met Di Maio uit naar de nationale bank van Italië en de Italiaanse bankenregulator.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud