Leider Spaanse liberalen stapt op na monsterverlies

Albert Rivera trekt zijn conclusies na de zware nederlaag van zijn partij Ciudadanos. ©EPA

Albert Rivera neemt ontslag als leider van de liberale partij Ciudadanos, die zondag nog maar 10 van haar 57 parlementszetels overhield.

De parlementsverkiezingen van afgelopen zondag draaiden voor Ciudadanos (Burgers) uit op een debacle. De partij hield amper tien van haar 57 parlementszetels over. Partijleider Albert Rivera zei zondagavond dat er 'geen excuses' zijn voor de nederlaag.

Na een nacht slapen nam Rivera maandag de verantwoordelijkheid voor het zware verlies en kondigde hij zijn ontslag aan. Hij stapt niet alleen op als partijleider maar neemt ook zijn mandaat als parlementslid niet op.

Voor Rivera was het extra pijnlijk dat Ciudadanos werd voorbijgestoken door het extreemrechtse VOX. Die partij sleepte zondag 52 zetels in de wacht, een winst van 28 zitjes. Daarmee wordt VOX de op twee na grootste fractie in het halfrond.

Loodzware crisis

Ciudadanos brak vier geleden door. Zijn positieve, links-liberale boodschap sprak veel Spanjaarden aan na de loodzware economische crisis. De partij maakte ook een prioriteit van de strijd tegen de corruptie.

De 39-jarige Rivera droomde ervan het klassieke partijlandschap - waarbij socialisten en conservatieven de koek verdeelden - te doorbreken en uit te groeien tot een dominante factor. Zijn grote voorbeeld was de Franse president Emmanuel Macron.

Maar het draaide anders uit, vooral door de Catalaanse crisis. Ciudadanos had zijn wortels in Cataloniƫ maar was uitgesproken pro-Spaans. Toen de crisis in de thuisbasis losbarstte, verhardde de partij haar houding en schoof ze op naar rechts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud