Advertentie

Links wint burgemeestersjerp in Rome en Turijn

De centrumlinkse kandidaat Gualtieri is de nieuwe burgemeester van Rome. ©REUTERS

De centrumlinkse kandidaten hebben de burgemeestersverkiezingen in Rome en Turijn gewonnen. De rechterzijde verloor twee weken geleden ook al de macht in enkele andere grote steden, in verkiezingen die een historisch lage opkomst kenden.

De zeges op zondag en maandag van Roberto Gualtieri in Rome en van Stefano Lo Russo in Turijn volgen op centrumlinkse verkiezingsoverwinningen twee weken geleden in Milaan, Napels en Bologna. Ze komen neer op een terugslag voor de rechtse alliantie die niettemin favoriet blijft voor de nationale verkiezingen die in 2023 op het programma staan.

'Ik zal jullie niet teleurstellen', zei gewezen minister van Economie Gualtieri die het haalde van de kandidaat van rechts en extreemrechts, Enrico Michetti. 'Nu beginnen we aan de moeilijke taak om Rome te herlanceren'. De nieuwe burgemeester wil van Rome 'een kampioen in de ecologische transitie' maken, maar zal eerst en vooral de chronische problemen van de stad, zoals de afvalophaling en het openbaar vervoer, moeten aanpakken.

De bevolking lijkt er alvast niet veel vertrouwen in te hebben dat iemand voor een ommekeer kan zorgen, zo bleek uit de historisch lage opkomst bij de verkiezingen. Slechts 41 procent van de stemgerechtigde Romeinen deed dat ook.

Politieke stabiliteit

In Turijn haalde de linkse kandidaat Stefano Lo Russo het ook al van de rechtse kandidaat Paolo Damilano, waarmee de verkiezingen in enkele grote Italiaanse steden een teken aan de wand lijken te zijn voor de rechtse partijen.

Toch verwachten analisten niet dat hierdoor de stabiliteit van de regering van nationale eenheid onder leiding van Mario Draghi op de helling komt te staan. Daarvoor was de opkomst bij de verkiezingen te klein. Bovendien staan de rechtse partijen vooral sterk in kleinere steden en op het platteland.

De verwachting is dat de nationale verkiezingen een krachtmeting worden tussen de rechterzijde en een centrumlinks blok onder leiding van de Democratische Partij (PD) en de Vijfsterrenbeweging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud