Advertentie
reportage

Macron: 'Fransen snakken naar verandering'

De Franse onafhankelijke presidentskandidaat Emmanuel Macron trok zaterdag naar Lyon voor een grote verkiezingsmeeting. ©Getty Images

De Franse onafhankelijke presidentskandidaat Emmanuel Macron schakelde dit weekend een versnelling hoger in zijn race naar het Élysée. Op een meeting in Lyon zagen 16.000 uitzinnige aanhangers de zege al binnen. 'On va gagner' en 'Macron président', klonk het keer op keer.

Van onze verslaggever in Lyon

Lyon was afgelopen weekend even de politieke hoofdstad van Frankrijk. Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen hield zijn congres in de stad en de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon trommelde zijn aanhangers op voor een politieke meeting.

En dus ook Emmanuel Macron. De onafhankelijke presidentskandidaat had dit weekend strategisch uitgekozen om zijn alternatieve boodschap te brengen. En de belangstelling was massaal. Al was niet iedereen in Lyon gelukkig met zijn komst.

‘Macron is een dief’, bromt de taxibestuurder die ons naar de congreszaal rijdt. ‘De hele wereld lacht met Frankrijk en zijn corrupte politici. Hij is geen haar beter.’ De chauffeur heeft alleen wat sympathie voor Mélenchon, maar zijn enthousiasme voor politiek is sowieso erg matig.

Aan het Palais des Sports, waar de 39-jarige ex-zakenbankier straks de inwoners van Lyon hoopt te verleiden met zijn boodschap, is niets van dat pessimisme in de Franse politiek terug te vinden.

Duizenden mensen staan meer dan een uur voor aanvang van de meeting, in de schrale winterzon, te wachten tot ze binnen mogen. Voor de helft onder hen zal het een mislukte operatie blijken: de oude sporttempel is gewoonweg te klein. Wie binnen geen plekje weet te bemachtigen, rest geen andere optie dan de presidentskandidaat te volgen op een reuzenscherm buiten.

Zowat 16.000 enthousiastelingen zakten af naar het Palais des Sports om de meeting van Macron bij te wonen. ©AFP

In het Palais des Sports is de ambiance intussen verzekerd. Achter het spreekgestoelte staat een schare supporters met t-shirts van Macron, Franse en Europese vlaggen en pancartes met ‘Macron président’. De setting heeft veel weg van een Amerikaanse verkiezingsmeeting waar een voorafgeschreven scenario minutieus wordt uitgevoerd.

Promofilmpjes en interviews met mensen in de zaal moeten het publiek opwarmen. Af en toe wordt enthousiast een ‘Mexican wave’ ingezet.

Lokale en minder lokale beroemdheden ... ze tekenen allemaal present. Cédric Villani bijvoorbeeld, een wetenschapper die de Field-medaille - zeg maar de Nobelprijs voor Wiskunde - won. Of Eric Halphen, een onderzoeksrechter berucht om zijn onderzoeken naar corruptie in de politiek.

Macron is een dief. De hele wereld lacht met Frankrijk en zijn corrupte politici. Hij is geen haar beter.

Ook een reeks bekende sportfiguren valt op tussen de aanwezigen. Daarnaast is de pers massaal present: de persruimte is hopeloos te klein voor de 350 geaccrediteerde journalisten. 

En dat Macrons politieke project aan kracht wint, bewijst de aanwezigheid van 200 afgevaardigden van diverse bestuursniveaus in de sporttempel.

Dan is het tijd voor de ultieme opwarming. De burgemeester van Lyon, de PS'er Gérard Collomb, mag zijn nieuwe poulain en de ster van de avond inleiden. 

‘Jullie kunnen zeggen: ik was erbij’, steekt Macron van wal. 'Maar de opkomst is geen teken van macht. Het is een teken van de wil tot verandering. Om Frankrijk een nieuw project te bezorgen.’

Verkiezingsmeeting Emmanuel Macron in Lyon.

En die verandering loopt volgens Macron via En Marche!, de beweging die hij vorig jaar uit de grond stampte nadat hij na twee jaar op het departement Economie de regering van de huidige linkse president François Hollande met slaande deuren verlaten had. 

Sindsdien is En Marche! uitgegroeid tot een nieuwe politieke kracht in het land. Er zijn al 170.000 aanhangers. Allen hebben ze wel oren naar de boodschap van Macron.

‘De huidige Franse politiek lijdt aan democratische lepra’, klink het dreigend in het Palais des Sports in Lyon. ‘We moeten af van een systeem van politiek bedrijven waar mensen zichzelf bedienen.’ Een verwijzing naar de schandalen die momenteel de rechtse presidentskandidaat François Fillon teisteren.

'Ruzie maken helpt ons niet vooruit'

Er klinkt meteen luid boegeroep in de zaal, maar Macron grijpt in: ‘Laten we niemand uitschelden, dat levert niks op. Ruzie maken helpt ons niet vooruit.’

De menigte beantwoordt Macrons woorden opnieuw met de spreekkoren ‘Macron président!’. ‘Dat is al beter, misschien geraken we daarmee nog ergens’, reageert het buitenbeentje in de Franse politiek met een glimlach.

Het hele discours tijdens de ruim anderhalf uur durende toespraak van Macron is zorgvuldig opgebouwd rond het motto van de Franse Republiek: ‘Liberté, égalité et fraternité’. De woorden springen meermaals voorbij op de gigantische schermen die boven de ster van de avond hangen. 

‘Ik wil Frankrijk weer verzoenen, ik wil vrijheid met gelijkheid verzoenen, onze geschiedenis verzoenen, de ene met de andere verzoenen, want te lang zijn we verdeeld geweest. Ik wil Frankrijk weer een project met toekomst geven’, verzekert Macron zijn uitzinnige aanhangers.

Macron gelooft dat 'gezien de ernstige toestand van de wereld' samenwerken de enige oplossing is om uit een verdeeld Frankrijk én een verdeeld Europa te geraken. De presidentskandidaat weigert pertinent een links of rechts label. ‘Natuurlijk bestaat nog een kloof tussen links en rechts, maar in deze tijden is samenwerken belangrijker.’

Antisysteempartij die zich in het midden positioneert

En Marche! is een antisysteempartij als zovele andere in Europa. Maar er is een groot verschil. Macron gaat niet naar uiterst links of uiterst rechts. Hij pleit voor een stevige middenpositie en voor een stevig Frankrijk en Europa.

Concreet is zijn project nog niet. Het blijft voorlopig bij vage beloften. Zo wil de ex-zakenbankier meer politie, meer defensie-uitgaven om de Europese defensie te verstevigen, meer uitgaven voor onderwijs, maar ook meer vrijheid voor het ondernemen en de arbeidsmarkt. En bescherming voor wie het nodig heeft, vrijheid voor wil werken en ondernemen.

Volledig liberaal is Macron ook weer niet. 'Want vrijheid alleen leidt tot het recht van de sterkste en dat is niet goed’, klinkt het tijdens de speech in Macron.

Peilingen voorspellen tweestrijd met Le Pen

Sinds de rechtse presidentskandidaat François Fillon anderhalve week geleden in een schandaal - met zijn vrouw Penelope in de hoofdrol - verzeild raakte, lijken de kaarten gunstiger dan ooit te liggen voor Macron. De meest recente peilingen voorspellen nu een tweestrijd tussen hem en Marine Le Pen.

Macron aarzelt dan ook niet om op het einde van zijn speech het Front National en de dynastie-Le Pen hard aan te pakken. 'Ze verraden onze toekomst. Ze spreken niet in naam van het volk, ze spreken in naam van hun zurigheid. Ze spreken niet voor het volk, ze spreken voor zichzelf, van vader op dochter, van dochter op nicht. Ze spreken niet voor het volk, maar over een Frankrijk dat nooit heeft bestaan.’ Waarop binnen en buiten de zaal luid applaus weerklinkt.

‘Maar vanavond, mijn vrienden, zullen we ze samen antwoorden. Voor wie er niet meer in gelooft, voor de cynici, de defaitisten, voor wie zich terugtrekt, hebben wij één boodschap: het beste is voor ons, het beste is voor ons!’

Met Le Pen en Macron voeren twee kandidaten die niet tot de traditionele partijen behoren, voorlopig de populariteitspolls aan. Maar daar houden de gelijkenissen tussen de twee politici op. Want beiden staan een radicaal andere visie op de toekomst voor.

De aanhangers van Emmanuel Macron hebben er het volste vertrouwen in dat de ex-zakenbankier het tot president schopt. ©AP

Macron speelt handig in op het verkrampte, nationalistische discours van het FN. Hij wil een open Frankrijk, Le Pen streeft naar een gesloten Frankrijk, Macron hoopt dat het Europese project slaagt terwijl Le Pen, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, droomt van een Frans vertrek uit de Europese Unie (en inmiddels ook uit de NAVO).

Gaat Macron inderdaad naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 7 mei? De kans bestaat, maar de lakmoesproef volgt nog.

In Lyon weet hij in een vurige stijl met zijn dwepende woorden een gevoelige snaar te raken bij duizenden enthousiaste aanhangers. Dat is op zich al een vernieuwing in Frankrijk.

Maar Macron moet nog veel zieltjes winnen voor de tweede ronde in de presidentsrace een feit is. Het publiek in het Palais des Sports is overwegend jeugdig, maar ook overwegend blank.

Om zijn kansen op de tweede ronde gaaf te houden, moet hij zijn aanhang snel vergroten. En het scepticisme van de Fransman die niet meer gelooft in de politiek wegwerken. Zoals bij onze taxichauffeur in Lyon bijvoorbeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud